Potpisan Temeljni ugovor između SPC i Crne Gore

Piše: P-portal.net

U Podgorici je danas potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve
Temeljni ugovor
Foto: SPC

Patrijarh srpski Porfirije i crnogorski premijer Dritan Abazović potpisali su danas u Podgorici Temeljni ugovor između Srpske Pravoslavne Crkve i Crne Gore.

Potpisivanju su prisustvovali članovi Sinoda SPC i episkopi iz Crne Gore kao i ministri crnogorske vlade.

Abazović: Poslali smo poruku mira i tolerancije

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da mu je čast i zadovoljstvo što je današnjim potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom na lep i dostojanstve način doveden do kraja proces koji je, kako je kazao, predugo trajao.

„Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja, žao mi je što se nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada je odlučna da svim verskim zajednicama da potpuno identična prava. Srećni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprineli“, rekao je Abazović nakon potpisanog Temeljnog ugovora, prenosi Tanjug.

Patrijarh Porfirije: Potrebni smo jedni drugima

Po potpisivanju Temeljnog ugovora, patrijarh srpski Porfirije zahvalio se predsedniku Vlade Crne Gore na uloženim naporima da se peripetije koje traju od 2012. godine završe na jedan svečan način i da se potpiše Temeljni ugovor.

„Pozdravljam i sve građane bez obzira na to na koji način se Bogu mole ili se ne mole Bogu, kom god narodu pripadaju. Toliko toga mi zajedničkog imamo kroz vekove da je zaista luksuz da trošimo vreme na ono što nas razlikuje i da potenciramo i povećavamo razlike međusobno. Vekovi su pokazali da smo zaista jedni drugima potrebni, da jedni bez drugih ne možemo, a da zapravo sve možemo onda kada smo zajedno i kada u našim srcima ima mesta i za onog drugog“, izjavio je patrijarh Porfirije.

„Mislim da je veoma važno da i Vi poštujući Ustav i zakone države Crne Gore, a i mi poštujući Ustav i zakone Crne Gore nismo hteli ništa više od bilo kog građanina Crne Gore vezano za temu vere niti smo imali ambicije da postignemo bilo šta više od bilo koje druge verske zajednice. Ali, naravno, logično je i normalno da nam nije bilo drago da prihvatimo i bilo šta manje od toga“, istakao je patrijarh Porfirije.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: