Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas s ministrom mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem Memorandum o suradnji na unapređenju željezničkog saobraćaja, koji predviđa zajedničku rekonstrukciju pruge Beograd-Zagreb. Memorandum je potpisan u Palati Srbija u prisustvu ministarke za evropske integracije Srbije Jadranke Joksimović.

Pruga je duga 412 kilometara i rekonstrukcijom će putovanje vlakom na toj relaciji biti smanjeno sa sadašnjih sedam i po sati na nešto više od tri sata. Predsjednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović su u februaru u Zagrebu razgovarali o rekonstrukciji te pruge, nakon čega su resorna ministarstva dogovorila potpisivanje Memoranduma. To je prvi rezultat posjete predsjednika Srbije Vučića Hrvatskoj.

Memorandum predviđa suradnju na modernizaciji željezničke infrastrukture, olakšavanje postupaka na željezničkim graničnim prelazima između dvije države, kao i zajednički nastup prema EU fondovima i drugim međunarodnim institucijama u vezi s modernizacijom pruge Beograd-Zagreb, na Koridoru 10.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je Srbija financijski stabilna država i da će moći da podnese teret rekonstrukcije i izgradnje željezničke pruge Beograd-Zagreb, koji će srpsku stranu koštati 250 milijuna eura.

Prema riječima njenog kolege, ministra infrastrukture Hrvatske Olega Butkovića, hrvatsku stranu će taj projekt koštati milijardu eura, pa Zagreb računa na europsko sufinanciranje u tom projektu od 85 posto.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko će taj projekt koštati Hrvatsku i Srbiju, ali i koji je njegov značaj, ministarka Mihajlović je rekla da ovdje ne treba biti riječi o visini vrijednosti projekta, jer on predstavlja investiciju za budućnost. Prema njenim riječima, ovaj projekt će se raditi fazno, tako da će biti dovoljno vremena da i jedna i druga zemlja osiguraju sredstva.

Ona je istakla da je infrastrukturno povezivanje osnova svakog razvoja i ponovila da će rekonstrukcija pruge skratiti vrijeme teretnog saobraćaja i putnika sa sedam i po na skoro četiri sata. Prema njenim riječima, sljedeće nedjelje će tehnička radna grupa jasno definirati što još treba uraditi kako bi se izradila projektno-tehnička dokumentacija.

„Mi smo na našoj strani 7,5 kilometara rekonstruirali, ostalo nismo i treba da završimo projektno-tehničku dokumentaciju koja se procjenjuje na osam do 10 milijuna eura”, ukazala je ministarka.

Napominje da za mjesec dana obje strane treba imati kompletnu sliku „tko što radi, i što je potrebno od dokumentacije”, da bi se znalo na koji način da apliciraju za EU fondove.

„Postoje određena dugovanja u željezničkim poduzećima, prije svega srpskih prema hrvatskim, koja nisu u potpunosti riješena i poduzeća imaju obavezu da u narednih mjesec dana dogovore načine kako će se to riješiti”, ukazala je Mihajlović.

Mihajlović je najavila da će sljedeći susret s kolegom iz Hrvatske imati krajem maja, kada će biti prijesek stanja. Butković je istakao da će Hrvatsku rekonstrukcija pruge koštati oko milijardu eura, s obzirom na to da se veći deo pruge nalazi na Hrvatskoj strani.

„Koridor 10 je prevažan ne samo za Hrvatsku i Srbiju, već i za sve zemlje u okruženju i za EU. Nama je cilj vratiti i prevoz ljudi i tereta na taj koridor, naravno da je s tom infrastrukturom puno teže”, rekao je Butković.

S obzirom na to da je ta pruga isplativa, Butković očekuje da će od EU dobiti sufinanciranje od 85 posto, navodeći da taj procenat ipak zavisi od odluke EU.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email