Uprkos katastrofalnom stanju u hrvatskoj privredi, još ima uspešnih poslovnih priča koje inspirišu i podstiču, priča koje ulivaju nadu da se u sveopštem beznađu i besperspektivnosti isplate rad, inovativnost i znanje.

Kako bi podstakli male i srednje preduzetnike da rade i stvaraju, “Poslovni dnevnik” je početkom prošle godine pokrenuo projekat “Poslovni uzlet 2014” u saorganizaciji s Ministarstvom preduzetništva i obrta. Cilj projekta je promocija svih segmenata malog i srednjeg preduzetništva. Naime, mali i srednji preduzetnici kod nas čine više od 98 odsto svih poslovnih subjekata, učestvuju sa više od 50 odsto u stvaranju BDP-a i zapošljavaju više od 60 odsto svih radnika. Ko su najbolji mali i srednji preduzetnici iz pet hrvatskih regija obelodanjeno je na završnoj manifestaciji i svečanoj dodeli nagrada 1. decembra prošle godine u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu. U društvu najboljih zasluženo se našla i istočnoslavonska firma Sučević kompani d.o.o. iz Vukovara.

Mala porodična firma sa devetero zaposlenih bavi se uvozom i prodajom brenda Apatinske pivare – Jelen piva i ostalih proizvoda ove najveće pivare na Balkanu. Firmu su 1997. godine osnovali supružnici Sučević, Slavko i Jasna. U početku je egzistirala kao maloprodaja i veleprodaja alkoholnih i bezalkoholnih pića.

– Krajem 2000. godine počeli smo s uvozom Jelen piva i to je brend koji do danas uvozimo i prodajemo. Od 2009. do 2013. godine poslujemo s dobiti. Uspeli smo izmiriti sve obaveze prema državi i radnicima. Ranije smo imali godišnje prihode od sedam do osam miliona kuna. U poslednje četiri godine ostvarujemo prihode veće od devet miliona kuna. Već deset godina imamo devetero zaposlenih, a po potrebi tokom letnje sezone zapošljavamo i sezonsku radnu snagu. Zaposlenici su članovi porodice i naši prijatelji. Trudimo se da ulažemo u poslovanje, marketing, imidž firme. Takođe, ulažemo u obrazovanje i obuku zaposlenih i trudimo se da održimo pozitivan trend koji smo sticali godinama – govori direktorica firme Jasna Sučević.

Jelen pivo je brend Apatinske pivare, koja je lider na tržištu Srbije i regiona u proizvodnji piva. Pivara sa sedištem u Apatinu ima dugu tradiciju. Osnovana je davne 1756. godine, kao Carska pivara. U junu 2012. Apatinska pivara postaje deo jedne od najvećih globalnih pivarskih kompanija Molson kurs, kao deo grupacije Molson kurs Evropa koja posluje na tržištima Srbije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Crne Gore, Rumunije i Slovačke. Jelen pivo je njihov vodeći brend i apsolutni lider na tržištu Srbije, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, a prema istraživanju GFK-a proteklih godina najomiljeniji pivski brend u Srbiji. Proizvodi Apatinske pivare, a posebno Jelen pivo, omiljeni su i na istočnohrvatskom tržištu.

– Godišnje uvezemo i do sto šlepera, odnosno oko dva miliona flaša Jelen piva od pola litra, a uvozimo i pakovanja u ambalaži od 1-2 litre, limenke i druge proizvode Apatinske pivare – dodaje Jasna Sučević.

– Cilj nam je da opstanemo na tržištu, da održimo firmu stabilnom i da redovno isplaćujemo plate – kaže ova vukovarska preduzetnica, koja najvećim uspehom smatra to što su se u ovim kriznim vremenima, kada se svakodnevno gase firme i propadaju obrti, slabi kupovna moć i raste konkurencija, održali na tržištu. U svojoj porodičnoj firmi zaposlili su i stariju kćer koja vodi marketing.

– Izuzetno je teško poslovati jer se stalno smanjuje broj stanovništva na ovom području i slabi kupovna moć građana. Kontrolom plaćanja uspeli smo ostvariti rentabilnost, odnosno ne dajemo robu bez prethodnog plaćanja. Jedino tako se može opstati u ovim kriznim vremenima – iskrena je ova preduzetnica.

– Planiramo da širimo tržište na ostale delove države, da iz godine u godinu povećavamo prihode i nastavimo ulagati u našu firmu i zaposlene – ističe Jasna Sučević, kojoj će priznanje “Poslovnog dnevnika” biti podstrek za dalji rad.

– Lepo je kad dobijete takvo priznanje. Dajete sve od sebe da ispoštujete svoje obaveze i pohvalno je kad neko to primeti i nagradi. To za nas mnogo znači – podvlači Jasna Sučević.

Smatra da je za uspeh u ovom poslu najvažnije znati prilagoditi se tržištu i ne preceniti sopstvene mogućnosti, uz još poneki savet za male i srednje preduzetnike, a posebno početnike u ovom poslu.

– Ispoštovati svoje obaveze na vreme. Ako treba, raditi i s minimalnom zaradom da biste ostali u poslu. Ne zadavati sebi ciljeve koji se ne mogu ispuniti. Ne očekivati odmah velike dobitke, nego postepeno ići prema većim prihodima i dobicima i znati rasporediti svoje mogućnosti – rezimira na kraju direktorica nagrađene vukovarske firme koja, kako ističe, i dalje ostaje u trgovini.

– Ostajemo u ovom poslu kojim se bavimo godinama jer se u tome najbolje snalazimo. Nastavljamo dalje – poručuje ova preduzetnica.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email