Saborni hram svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu osmi put je oskrnavljen prošle noći u poslednjih 10 godina, od kada je crkva obnovljena. Karlovačku policiju su o skrnavljenju hrama obavestili sveštenici nakon čega je izvršen uviđaj. Otac Darko Dugonjić, starešina hrama, rekao je Hini pre uviđaja da su bočna vrata crkve provaljena, kao i da su isprevrtane stolice.

Episkop Gornjokarlovačke eparhije Gerasim, koji je tu u subotu služio liturgiju povodom praznika svetog Jovana Krstitelja, rekao je Hini da Srpska pravoslavna crkva u Karlovcu obrede obavlja već 230 godina. Ovo je osmo ovakvo skrnavljenje, otkako je hram pre 10 godina obnovljen, rekao je vladika Gerasim. On je napomenuo da policija, do sada, ni u jednom slučaju provala, razbacivanja stvari i razbijanja, te šaranja grafita, nije otkrila počinitelje.

Gerasim smatra da ove provale nemaju neke nacionalističke motive, već da su podstaknute sitnim koristoljubljem, „kao da se u crkvi drži novac, zlato i srebro, pa će se obogatiti, a nije tako”.

„Siromaštvo je veliko, ljudi se snalaze, a bolje bi bilo da mi dođu i traže novac, jer ovako samo naprave štetu, a svako ko to radi nešto može i pošteno odraditi za novac da, na primer, nešto počisti”, rekao je vladika Gerasim.

 

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email