U okviru ovogodišnjih Desničinih susreta u ponedjeljak, 21. oktobra, u koncertnoj dvorani Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu s početkom u 19:30 h bit će održan koncert i recital pod nazivom „Poezija glazbe i glazba poezije – Vladan Desnica, pjesnik i glazbenik“.

Tom prilikom prvi put će biti izvedene sve kompozicije Vladana Desnice koje su do sada otkrivene u njegovoj ostavštini, a koje je za koncert pripremio Igor Šuljić. Izvodit će ih Vlasta Gyura na klaviru i Lara Rimac na violini uz pratnju sopranistica Josipe Bilić i Maje Sremec.

Recital se sastoji od izbora iz poezije Vladana Desnice koju je odabrao profesor Dušan Marinković, a koju će recitirati glumci Dubravka Carić Crnojević, Joško Ševo i Eugen Stjepan Višić. Ulaz je slobodan.

Premda je kritika redovito naglašavala muzikalnost i poetičnost kao jednu od izuzetnih vrijednosti Desničine proze, direktnija veza nije bila uspostavljena. Čak je i članovima obitelji Vladana Desnice tek odnedavno poznato da je pisac cijelog života skladao. Doznalo se to iz njegove ostavštine koju su književni znalci na čelu s profesorom Dušanom Marinkovićem temeljito pročešljali ne ostavljajući neprevrnutim niti jedan kamičak. Otkrio nam se tako čovjek s tihom i pritajenom strašću, umjetnik koji je posve sam za svojim klavirom bez ičije pomoći ovladao skladateljskim umijećem. Iako je od pronađenog popisa vlastitih skladbi sačuvano manje od polovice, to je dostatno da se predstavi pothvat poput napete, a istovremeno kontemplativne ispovijesti napisane perom vrhunskog pripovjedača, najavljuju organizatori.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email