Počinje treća Smotra hrvatskog filma u Beogradu

Piše: P-portal.net

Četiri dana prikazivanja hrvatskih naslova u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu
Naslovna fotografija: scena iz filma Ribanje i ribarsko prigovaranje

Proteklih godina u Srbiji je na filmskim festivalima međunarodnog karaktera, kao i na redovnom kinorepertoaru, primjetno zapaženo prisustvo hrvatskog filma. Svi filmski rodovi – kratki igrani, eksperimentalni, dokumentarni i, konačno, dugometražni igrani film, prisutni su u selekcijama festivala, kao i među dobitnicima nagrada u Srbiji.

Regionalna suradnja na prostoru nekadašnje Jugoslavije također je tijekom ovog desetljeća pokazala značajne rezultate, među kojima su i česte koprodukcije unutar srpske i hrvatske kinematografije.

Najveći međunarodni filmski festival u Srbiji, FEST, s pet premijera hrvatskog filma u 2020-oj pokazao je značaj suradnje i popularnost hrvatskog filma kod domaće publike. Filmovi kao što su AleksiPosljednji Srbin u HrvatskojSam samcatKoja je ovo država samo su neki od naslova koji su ostvareni u koprodukcijskoj suradnji sa Srbijom, te pobudili veliko zanimanje gledatelja na ovogodišnjem FEST-u.

Iz svih navedenih razloga, prirodno se nameće potreba za pokretanjem revije suvremenog hrvatskog filma u Srbiji, koja bi omogućila kontinuirano praćenje ostvarenja hrvatske kinematografije, te poticanje kulturne i profesionalne suradnje i razmjene pripadnika hrvatske manjine s matičnom kulturom, te s kulturom i kinematografijom Srbije i čitave regije. Hrvatska kinematografija od devedesetih godina do danas pokazuje stabilne trendove mediteranske komedije, kritičkog autorskog filma, kreativne animacije visoke umjetničke razine, socijalno i kulturalno angažiranog dokumentarca, i drugih filmskih vrsta – podsjećaju organizatori Smotre.

„Smatrali smo, da idealni termin za realizaciju ovakve Smotre predstavljaju datumi u vezi s Danom državnosti Hrvatske, koji se (od 2001.) obilježava kao nacionalni blagdan 30. svibnja, ali najezda virusa je sve promijenila, tako da je termin za ovu 1. do 4. studeni“, izjavio je predsjednik Zajednice Hrvata Beograda ‘Tin Ujević’, Stipe Ercegović.

„Cilj Smotre hrvatskog filma u Beogradu je promocija istaknutih i nagrađivanih filmova najnovije hrvatske produkcije u domeni kratkog, dokumentarnog i igranog filma, autora i autorica te hrvatske filmske kulture u cjelini. Vjerujemo da će ovako zamišljena smotra omogućiti veću vidljivost hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, te značajno doprineti promociji hrvatske kulture na prostoru Srbije i čitave regije“, rekla je selektorica i koordinatorica Smotre dr Ivana Kronja, prenosi HAVC.

Program filmova i raspored prikazivanja dostupni su na ovom linku.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: