fbpx

Veliki festival autora i nakladnika, poznati Sa(n)jam knjige u Istri, počinje 1. decembra tačno u podne u Puli, a održat će se na nekoliko lokacija u gradu. Trajat će jedanaest dana tokom kojih će se pulskoj publici predstaviti brojni svjetski, regionalni i domaći autori, kao i preko 10 hiljada književnih izdanja, sa sajamskim popustom od 10 do 70 posto.

Na konferenciji za novinare u Zagrebu, Magdalena Vodopija, direktorica Sajma, izjavila je da je uprkos padu budžeta, broj događaja i sudionika ostao isti, kao i visoka kvaliteta, te sadržajnost programa.

– Priželjkujemo veliki broj publike kao i čar i atmosferu o kojoj se priča izvan granica naše zemlje – rekla je Vodopija.

Selektorice ovogodišnjeg programa su Tanja Tarbuk i Renata Zamida.

Sa(n)jam knjige u Istri se po mnogo čemu izdvaja od ostalih knjiških festivala, a ta se posebnost najviše ogleda u jasno postavljenoj tematskoj odrednici koja je uvijek društveno aktuelna. Ovogodišnja tema nosi naziv Transatlantik, a cilj joj je predstaviti i spoznati prekoatlantske književne i kulturne veze.

Pažnja će biti usmjerena na portugalsku, španjolsku i brazilsku književnost, čime će se upotpuniti trokut Lisabon – Luanda – Recife, povezani na mnogo načina kroz povijest. Kao jedan od najznačajnijih pisaca današnjice, javnosti će se predstaviti José Eduardo Agualusa, angolski novinar i pisac, ovogodišnji finalista nagrade Man Booker International.

Takođe, Puli će se kroz časopis ‘Poezija’, koji je posvećen portugalskoj književnosti predstaviti i dva portugalska pjesnika, Nuno Júdice i Diogo Vaz Pinto. Gošće iz Portugala bit će i Inês Pedrosa, spisateljica i prevoditeljica, kao i Teresa Salema, koja je objavila nekoliko romana, zbirki kratkih priča, eseja, a njen najnoviji roman izašao je u hrvatskoj izdavačkoj kući Hena.com.

Slojevit program Sajma  obuhvata kako Zapad, tako i Bliski Istok, gdje će se dotaknuti tema ‘Istočnog pitanja’ o kojem će se razgovarati sa autorima koji dolaze upravo sa tog podneblja. Najveće uzbuđenje 22. Sajma je, dakako, gostovanje najpoznatijeg sirijskog pjesnika Adonisa, koji će otvariti ovogodišnji Sajam.

Druga tema koja će se realizirati u okviru Sajma  je program Ljubljana bere, odnosno Ljubljana čita. Zamišljen kao multimedijalni program, gosti iz Ljubljane predstavit će svoju književnu, umjetničku, likovnu, muzičku, pa čak i gastronomsku scenu.

Program Sajma navodi više od deset gostiju, od kojih publika najbolje poznaje slovenskog pisca i redatelja Gorana Vojnovića, koji će na Sajmu predstaviti svoj novi roman ‘Smokva’, u izdanju Frakture. Najavljen je i pjesnički omaž preminulim pjesnicima Tomažu Šalamunu i Alešu Debeljaku.

Kultna grupa Laibach izvest će kratki muzički performans, a cjelokupan ljubljanski dojam će se začiniti u pulskom restoranu Alighieri, gdje će se uz zakusku predstaviti knjiga ‘Plava – knjiga o plavoj ribi’, autora Klemena Košira.

Domaći pisci predstavit će premijerno svoje nove knjige u Puli, a samo neki od njih su Miljenko Jergović, Kristian Novak, Davor Mandić, Slađana Bukovac, Vladislav Bajac, Tatjana Gromača.

Sa(nj)am knjige u Istri od prošle godine ima u svom programu nešto što se zove ‘Book f(or)ever’, koji se obraća srednjoškolcima i koji čitanje opet vraća u modu. Kao i prošle godine, i ove su za animiranje najmlađih gostiju Sajma zaduženi Kruno Lokotar i Emir Imamović Pirke. Program će se održavati u jutarnjem terminu pod nazivom ‘Pop lektira’, gdje će voditeljski par pulske srednjoškolce upoznati sa Bobom Đuderijom, Davorom Mandićem, Markom Pogačarom, Goranom Vojnovićem i Nenadom Stipanićem.

Cjelokupan program može se vidjeti na zvaničnoj web stranici Sa(n)jam knjige u Istri.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email