Peta Smotra folklora srpske nacionalne manjine održana je u prepunom Hrvatskom domu u Voćinu.

Nastupila su folklorna društva iz Hrvatske, Republike Srpske i Republike Srbije. Budući da je u okviru programa obilježena i godišnjica Srpskog narodnog vijeća Voćina, uvodno je govorio i profesor Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

“Previše je oko nas svih ovih godina bilo muke, previše je riječi koje nisu lijepe. Koje ne pružaju priliku za užitak, za zadovoljstvo, za bliskost među ljudima. A vi, siguran sam da ste se ovdje okupili da potaknete na bliskost među ljudima. Kultura, ples, igra, pjesma – zbližavaju ljude i onda kad ne govore istim jezikom, a kamoli kad govore” – uvodno je napomenuo Pupovac i pozvao okupljene na izbore za vijeća nacionalnih manjina.

Na Smotri su se okupljena folklorna društva predstavila s raznim koreografijama. Domaćini su odigrali staro izvorno „Okretanje“, KUD „Đerdan“ iz Srpskog Miletića donijeli su koreografije: „Frulom kroz Srbiju“ i „Igre iz okoline Leskovca“. Članovi KUD-a „Petar Kočić“ iz Nove Topole pokazali su: „ Igre sa Grmeča“, „Igre iz Šumadije“, a pjevačka grupa izvela je skladbu „Vrbice, vrbo zelena“. KUD „Nada“ iz Gaboša donio je koreografiju „Igre s planine Rtanj“, SKUD „Branko Radičević“ iz Dalja „ Igre iz Leskovca“, a virovitički pododbor Prosvjete otplesao je „Igre i plesove Bilogore“. Okučani su plesali „ Igre zapadne Slavonije“.

U crkvi Svetih Otaca večernju molitvu predvodio je protojerej Dragan Gaćeša, paroh voćinski. Za narodno veselje pobrinuli su se domaćini i glazbeni sastav Noćne ptice iz Slatine.

 

Video: marinianis.tv 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email