Počeli smo u „garaži“, ako ćemo u muzičarskim metaforama. Sad možemo slobodno da kažemo da smo odavno izašli iz nje i stupili na scenu. Najpre kao predgrupa, a onda i samostalno. I dvorane se pune. A velike turneje tek nas čekaju. Zato jer ne sviramo da podilazimo ukusu mase, niti po narudžbini, za novac. Sviramo iz ljubavi, iz iskrene i snažne potrebe da eter ispunimo istinitim, objektivnim i retko prisutnim glasovima, da ostavimo trag o postojanju jedne zajednice koja ne tako polako, ali neupitno – nestaje. Trag i svedočanstvo o prilikama u kojima je postojala i opstajala.

Nedavno objavljen Godišnji izveštaj o ljudskim pravima u Hrvatskoj u 2018. Kuće ljudskih prava navodi da prošle godine nije rešeno ni jedno pitanje koje se odnosi na srpsku zajednicu u Hrvatskoj, uključujući registraciju manjinskih škola, olakšanje povratka izbeglica i procesuiranje ratnih zločina nad srpskim civilima. U porastu su slučajevi vređanja i pretnji upućenih Srbima i srpskim institucijama, netrpeljivost, istorijski revizionizam u izjavama i postupcima javnih osoba, govor mržnje i etnička netrpeljivost u medijima. Usled takve atmosfere veliki problem je i asimilacija, kojoj su najpodložniji mladi. Starosna struktura, iseljavanja u Srbiju i zemlje Evropske unije… činioci su koji doprinose eksponencijalnom smanjenu broja Srba u Hrvatskoj. Ako se ti trendovi nastave, a prognoze ne govore u prilog tome da se smanjuju, naprotiv, u ovoj zemlji u ne tako dalekoj budućnosti Srbi će biti samo statistički podatak, istorijska „mrlja“.

Informativni portal kakav je naš ne može sprečiti ove procese, ne može ih značajno ni usporiti. Ali je na sebe preuzeo društvenu odgovornost da ih dokumentuje, da makar poveća medijsku vidljivost preostalih Srba u Hrvatskoj, u informativnom, istinitom i afirmativnom smislu, sa posebnim naglaskom na položaj mladih.

Krenuli smo skromno, ali s jasnom vizijom i zadatim ciljevima. Počeli smo u februaru 2014. godine, tada je Srpsko privredno društvo Privrednik pokrenulo vlastiti informativni portal. Na prenatrpanom, ali istovremeno i ogoljenom medijskom nebu s radom je započeo internetski portal, P-portal. Nije bilo posebne redakcije ni novinara koji bi pisali samo za portal. Prenosili smo probrane i bitne vesti iz drugih medija koje pratimo. Vrlo brzo, negde u ovo doba godine, upisali smo se u Registar neprofitnih medija u Agenciji za elektroničke medije, tako i zvanično stupili u hrvatski medijski prostor kao manjinski internetski portal koji obrađuje teme koje su vezane uz identitet i kulturu Srba u Hrvatskoj, teme koje su od interesa za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, ali i za čitavo društvo.

Za ovih pet godina P-portal je veći deo vremena radio na volonterski pogon, ali je povremeno dobijao i skromnu finansijsku podršku za serije tematskih priloga od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Udruženja novinara Srbije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba. Uređivali su ga i vodili mladi ljudi, potpomognuti iskusnim novinarskim perima. Mnogi su tu objavili svoje prve tekstove. Neki su bili aktivni sve ove godine, neki tek povremeno, koliko im drugi poslovi od kojih im zavisi egzistencija dozvoljavaju, a neki su svojom podrškom i stručnim savetima kontinuirano pomagali i davali nam snage da istrajemo. Okupilo se tu mnoštvo saradnika i dopisnika iz celog regiona, od Dalmacije, preko Like, Banije, Korduna, Istre, Slavonije, Zagreba, pa sve do Beograda, Novog Sad, Leskovca, Trstenika… U različitim rubrikama objavljeno je tako više od 3.000 priloga. Proširili smo aktivnosti i na audiovizuelne sadržaje, proizveli seriju edukativnih i informativnih video-snimaka, ali i nekoliko kratkih dokumentarnih filmova. Ostali smo verni prvobitnoj ideji Privrednika da nam u središtu interesa budu prvenstveno mladi. Preko P-portala se trudimo da ih dodatno angažujemo, ne samo putem pisanja, već i da ih osvestimo i ohrabrimo da se ne odriču svog kulturnog i nacionalnog identiteta. Da razložimo i sa svih strana sagledamo različite društvene pojave koje ih preokupiraju (ili bi barem trebalo), ali i da ih upoznamo sa sopstvenom tradicijom, kulturom, doprinosima i uspesima Srba u Hrvatskoj.

Nije lako voditi ovaj portal, žuriti s redovnog posla i žrtvovati društveni život, pritom redakcija nema još uvek ni svoj prostor ni čvrstu hijerarhiju. Nema ni jedan računar, ni jednu zaposlenu osobu. Ne treba skrivati poteškoće i prepreke s kojima se svakodnevno borimo, jer su one i dokaz naše istrajnosti i posvećenosti ovoj misiji. U krajnjem slučaju, uprkos njima, ovaj relativno mladi portal koji se ne bavi temama primamljivim za šire mase u proteklih pet godina ostvario je rezultate na kojima nam mogu pozavideti i mnogo iskusniji i stariji. Gugl analitika svedoči sve veći broj čitalaca i poseta, a reakcije i odjeci tekstova i video-zapisa potvrđuju interes i kvalitet sadržaja. Prvih pet godina išli smo uzlaznom putanjom, uprkos svim barijerama, a sada, sa godinama iskustva i sa temeljima koje smo izgradili, sigurni smo da nas čekaju još bolji rezultati, sa njima i zahtevniji poslovi, ali i zadovoljstvo rada i veći uspesi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email