Patrijarh u Zagrebu: Crkva nema granica i ne može se poistovjetiti ni sa jednom državom

Piše: P-portal.net

„U Crkvi nas Gospod poziva da svi jedno budemo. Međutim, u džungli silnih interesa od ovoga sveta, razni, imajući oruđa, ali, ako hoćete, i oružja medijska u rukama, mogu da stvaraju lažne slike i da onda i od Crkve proizvode ono što niti je bila, niti jeste, niti će biti”
Porfirije u Zagrebu

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas, na praznik Rođenja Presvete Bogorodice – Malu Gospojinu, liturgiju u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je u besjedi kazao da slavimo Rođenje Presvete Bogorodice jer je preko nje došlo do spasenja ljudskog roda. Ona je najčistiji dar Božji ljudima, ali i „nešto najsavršenije i najčistije što smo mi ljudi mogli Bogu da prinesemo kao dar”, rekao je.

Patrijarh je ukazao na paralelu između Bogorodice i Crkve jer ona koja je rodila Spasitelja svijeta, jeste i majka svijeta, upravo onako kako je to i Crkva. „Kao i Crkva, i Bogorodica je majka svih: bliska svima, sve razume, sve zastupa”, kazao je patrijarh i naglasio da „postoje mnogi koji ponekad iz neznanja pogrešno razumeju Crkvu Hristovu”.

Crkva nema granica i ne može se poistovetiti ni sa jednom zemljom ili sa bilo kojim narodom

„Crkva nema granica. Ne samo istorijskih, nego nema granica ni između ovoga i onoga sveta”, istakao je patrijarh i upitao kako onda Crkva može da se „poistoveti sa bilo kojom, makar i najvažnijom, najmoćnijom, najlepšom zemljom na svetu ili sa bilo kojim narodom”.

„Osim Hrista sve je relativno. Države, nekada su veće, nekada manje i imaju svoj početak. Neke traju vekovima i milenijumima, a neke, koje su bile moćne i silne i zauzimale ogromne prostore, danas ne postoje. Nas ne interesuje širenje i sužavanje država. Kanonske granice Crkve se ne menjaju nužno sa granicama država”, rekao je patrijarh i podsjetio na riječi vladike Nikolaja koji je rekao „mi čekamo Hrista, a ne bolje vreme”.

„Mi nećemo hteti da poistovećujemo Crkvu sa bilo kojom državom, a kamoli sa bilo kojom partijom i činićemo sve, svim silama, duhovnim, raspoloživim, da ne dozvolimo da nama bilo ko manipuliše”, rekao je patrijarh.

Kanonske granice Crkve ne menjaju se s granicama država

Patrijarh je istakao da se u našem vremenu stvaraju mnogi konstrukti, fikcije, virtuelne stvarnosti koje oni koji hoće Crkvu da uvuku u razne nesporazume i političke igre, koriste kao polaznu tačku, „polazeći od tog virtuelnog konstrukta kao realnosti koja nikakve veze nema niti sa prirodom Crkve, niti sa njenim ambicijama, niti sa njenim služenjem”.

„U Crkvi zaista nema Grka ni Jevrejina. U Crkvi nas Gospod poziva da svi jedno budemo. Međutim, u džungli, u prašumi silnih interesa od ovoga sveta, razni, imajući oruđa, ali, ako hoćete, i oružja medijska u rukama, mogu da stvaraju lažne slike i da onda i od Crkve proizvode ono što niti je bila, niti jeste, niti će biti”, kazao je i istakao važnost očuvanja u sebi i svom srcu duha i etosa Crkve, kao Carstva Božijeg na zemlji – ”da očuvamo taj etos, da ga nikada ne izneverimo. Bez obzira ko će šta reći i kako će reći u odnosu na nas”.

Borimo se sa lažnim informacijama metodom isihasta

„Cilj našeg života je da budemo fokusirani na Hrista. Živimo u svetu informacija, tj. dezinformacija, u kojem, opterećeni hiljadama informacija, imamo samo konfuziju. Važno je da se izborimo sa tim mnogim lažnim informacijama, baš kao što su radili isihasti, podvižnici. Taj princip uvek važi. Koristili su se Isusovom molitvom. Zašto? Da rečima Gospode Isuse Hriste Sine Božiji, pomiluj me grešnog spreče svaku lošu, svaku zlu, svaku lažnu i pogrešnu misao koja hoće da im uprlja um, kako bi mogli onda umom svojim da siđu u srce, gde nema stranih i lažnih informacija i da se tu sretnu sa najvažnijom, sa jedinom autentičnom informacijom koja odozgo, od Boga dolazi”, kazao je patrijarh Porfirije.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: