fbpx

Patrijarh srpski Porfirije služio prvu liturgiju

Patrijarh srpski Porfirije služio prvu liturgiju

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas svetu liturgiju u centralnom dijelu Hrama Svetog Save na Vračaru.
patrijarh srpski Porfirije

Na prvoj liturgiji koju je nakon ustoličenja služio, patrijarh srpski Porfirije poručio je okupljenim vjernicima da se raduje što je danas zajedno s njima i zamolio ih da ga ponekad pomenu u svojim molitvama.

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je vjernike da se u vremenima teških epidemioloških uslova pridržavaju propisanih mjera i da vode računa o sebi i bližnjima, kao i da budu poslušni svojoj Crkvi, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

patrijarh srpski Porfirije

„Duboko znam, a možda i ne do kraja, kakvo je mesto na koje je me je Gospod blagodarnošću svojom, ali i ljubavlju svetih arhijereja postavio da budem. I to je moja iskrena iz dubine duše molitva – istinski najmanji brat i sluga svima“, rekao je patrijarh Porfirije.

„Ono što se ljudima čini da je veliko u svetu, da je moćno i jako, pred Bogom izgleda slabašno. Ono što svet smatra mudrim, dubokim i pametnim, za Boga je ludost i zvono koje zveči, a taj zveket nije ništa drugo nego odjek praznine. Ali, u veri našoj i smirenju otkriva se Gospod. Svakoga ko ima veru za temelj svog pokajanja Gospod čini najmoćnijim, čini ga vladarem sveta“, rekao je patrijarh u svojoj besedi.

Novi patrijarh srpski poželio je na kraju besjede da Bog blagoslovi sve i podari mir cijelom svijetu.

patrijarh srpski Porfirije

Nakon svete liturgije, u kojoj su mu sasluživali episkop istočnoamerički Irinej, slavonski Jovan, dalmatinski Nikodim, osečkopoljski i baranjski Heruvim, remezijanski Stefan i mohački Isihije, kao i sveštenstvo iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve, patrijarh je služio pomen preminulom patrijarhu Irineju u kripti Spomen hrama.

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama:

NAJNOVIJE

KOMENTARI

Umirali su i drugi, ali nitko nije ostavljao ovoliku prazninu
Ispravak iskrivka