Patrijarh Porfirije: Vidovdan je naše oko, svetinje kosovsko-metohijske su naš um

Piše: O. R. / P-portal.net

Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji, mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je Gospod pozvao, rekao je patrijarh srpski Porfirije pred oko hiljadu vernika koji su prisustvovali Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanica
Fotografije: SPC

Veliki broj građana okupio se u Gračanici na obeležavanju Vidovdana. Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica služio je patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje arhiepiskopa i sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

„U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet i kršteni u ime Svete Trojice”, poručio je patrijarh u svojoj besedi i pozvao na suživot Srba i Albanaca.

Pred više stotina vernika u Gračanici, njegova Svetost Patrijarh Srpski gospodin Porfirije poručio je okupljenom narodu da „Dolazeći ovde neka nas Gospod uvek blagosilja i sabira, dolazeći da se uvek vraćamo sebi iz raznih svojih stramputica s molitvom na usnama i u srcu“.

„Ovde smo dobili svoje ime. Ovde smo dobili svoj pečat, rodili smo se za, kako to danas često vole da kažu, za sistem vrednosti. Za sistem vrednosti koji je drugačiji od mnogih koji nas okružuju, koji hoće da nam se nameću, koji nas sapliću, bolje reći. Rodili smo se mi ovde za sistem vrednosti jevanđelja“, naglasio je patrijarh.

„Da imaju mesta svakako i Albanci sa kojima živimo. Pozvani smo da budemo braća sa svima, i sa Albancima, naravno, pre svih, jer ovde živimo sa njima. I jedne i druge Gospod je stvorio, svi smo ikona Božija. A siguran sam da i oni znaju ukoliko veruju u Boga, jednoga Boga, da i knjige u koje najvećim delom veruju na isto pozivaju. Pozivaju i podsećaju da samo u zajednici možemo biti na putu Božijem. Da smo svi jedni drugima potrebni, da niko bez nikog ne može i da je važno da to sami razumememo“, poručio je patrijarh Porfirije.

Nakon liturgije i rezanja vidovdanskog kolača, tradicionalno je usledilo uručenje ordena „Majka devet Jugovića“. Ove godine patrijarh je uručio 34 srebrna ordena i osam zlatnih, majkama sa četvoro i više dece.

Celi govor patrijarha Porfirija možete pročitati na stranicama Srpske pravoslavne crkve.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: