Patrijarh Porfirije u Teslinom Smiljanu

Piše: O. R. / P-portal.net

Patrijarh srpski Porfirije posetio je danas Eparhiju gornjokarlovačku povodom osvećenja obnovljenog Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu
Foto: Televizija Hram

Na današnji praznik Svetog proroka Ilije patrijarh srpski Porfirije služiо je svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Petra i Pavla u Smiljanu.

Pre toga je osveštao Hram Svetih apostola Petra i Pavla uz sasluženje episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, domaćina i osečkopoljskog i baranjskog Heruvima.

Smiljan
Foto: Jovica Drobnjak

Smiljan i Hram Svetih apostola Petra i Pavla, podignut na kraju 17. stoleća, imaju izuzetan značaj za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski pravoslavni narod. Smiljan je širom sveta proslavio jedan od najznačajnijih i najuticajnijih naučnika i pronalazača Nikola Tesla, koji se rodio 10. jula 1856. godine u parohijskom domu tik pored Crkve Svetih apostola Petra i Pavla, u kojoj je služio njegov otac, veoma ugledni i obrazovani protojerej Milutin. U tom hramu je veliki srpski naučnik i kršten, već dan po rođenju.

Kako je navedeno na stranicama Srpske pravoslavne crkve, istorijska poseta patrijarha Porfirija podudara se sa godišnjicom mučeničkog stradanja Srba u Smiljanu na Ilindan 1941. godine, koje je nastavljeno i narednih avgustovskih dana, kada je pobijeno više stotina Srba svih uzrasta, od novorođenčadi i dece do staraca. U masovnoj grobnici pored crkve sahranjeno je blizu 590 nevinih žrtava, među kojima i jedanaest bliskih Teslinih rođaka. Ustaše su, u nameri da zatru svaki trag naroda koji je iznedrio Nikolu Teslu, 1942. godine crkvu sravnili sa zemljom, podseća se na stranicama SPC.

Smiljan
Foto: Jovica Drobnjak

Obnova crkve je počela 1986. godine sredstvima Srba iz Čikaga, da bi tokom poslednjeg rata od 1991. do 1995 godine obnovljeni hram bio devastiran i opljačkan. Danas je, trudom vladike Gerasima, sveštenstva i prilozima vernog naroda hram, koji je u potpunosti obnovljen i živopisan, ponovo mesto u kome se upućuju molitve za mir, ljubav i spasenje čitavog sveta.

 

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: