Patrijarh Porfirije služio liturgiju za stradale u „Medačkom džepu“

Piše: P-portal.net

Patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja u selu Medak kod Gospića, a zatim i pomen žrtvama u napadu hrvatske vojske na Medački džep 1993. godine
Foto: SPC

Patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja u selu Medak kod Gospića, a zatim i pomen nevinim civilnim žrtvama i ratnim zarobljenicima stradalim u napadu hrvatske vojske na Medački džep septembra 1993. godine.

Patrijarhu Porfiriju sasluživali su u liturgiji episkop gornjokarlovački Gerasim i sveštenstvo iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve.

„Slaveći danas Svetog Jovana Кrstitelja, braćo i sestre, znamo dobro da je najvažnije da se uvek opredelimo za istinski princip života, a to je Jevanđelje Hristovo. To je naša pravoslavna vera i zato se sabiramo u svetinjama. Onda ćemo ma koliko lutali i odlutali od njega, pod prisilom, pod pritiskom, u neznanju, u znanju, svesno i svojim izborom imati uvek gde da se vratimo. Svetinja će uvek će biti naša otvorena mirna luka. Ta svetinja Crkve naše jeste ono što nas povezuje, što nam daje identitet, što nas čuva, što čini da jesmo ono što jesmo i da možemo sebe sa punim pravom doživeti, nazvati i ponositi se tim da pripadamo sazvežđu evropske civilizacije, evropske kulture“, rekao je patrijarh u svojoj besedi.

Na kraju liturgije, koja je služena na praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja i Sabor srpskih svetitelja, patrijarh Porfirije je osveštao slavske darove i prelomio slavski kolač povodom slave manastira u Medaku, prenosi Televizija Hram.

Operacija hrvatske vojske „Medački džep“ između 9. i 17. septembra 1993. godine, a počela je iznenadnim napadom na srpska sela na području Medačkog džepa kod Gospića, koja su se 18 meseca nalazila pod zaštitom UN. Tokom napada na srpska podvelebitska sela, posle okrutnog zlostavljanja ubijeno je 88 civila i ratnih zarobljenika, spaljene su, porušene i opljačkane njihove kuće i druga imovina.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: