Patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru u Jasenovcu

Piše: P-portal.net

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu
Foto: TV Hram

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Patrijarhu Porfiriju sasluživali su mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, mitropolit prespansko-pelagonijski Petar, mitropolit kumanovsko-osogovski Grigorije i episkopi mileševski Atanasije, pakračko-slavonski Jovan, valjevski Isihije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i humski Jovan, prenela je TV Hram.

Foto: TV Hram

„Neka Bog da kako bi molitvama Svetih Novomučenika Jasenovačkih mir Božji, ljubav i radost došli među sve nas ovde sabrane i sve druge ljude. Neka mir svetoga Vukašina donese mir Božji da bude sa svim ljudima dobre volje, ali i među onima koji nisu dobre volje da se molitvama Svetih Novomučenika Jasenovačkih odobrovolje“, rekao je patrijarh Porfirije.

Foto: TV Hram

Liturgiji su prisustvovali i princ Filip i princeza Danica Karađorđević, srpski član Presedništva BiH Milorad Dodik, kao i druge visoke zvanice i brojni vernici, prenosi Tanjug.

Kod humke u Spomen-području Jasenovac patrijarh Porfirije osveštao je slavske darove i prelomio slavski kolač u spomen svih novomučenika jasenovačkih.

Praštamo, ali ne zaboravljamo

Nakon liturgije, obratio se mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koji je rekao da Jasenovac kao najveća golgota, kao najveće žrtveno mesto srpskog naroda u Drugom svetskom ratu sabira u sebi sva ostala žrtvena mesta, od Jadovna do Čakora i Kraljeva i Kragujevca.

„Danas proslavljamo Svete srpske Novomučenike ovde u Jasenovcu, ali znamo da su u Jasenovcu stradali i drugi narodi, naročito Jevreji i Romi, i prema njihovim žrtvama izražavamo najveće poštovanje“, kazao je mitropolit Joanikije.

Foto: TV Hram

Kako je podsetio, kada je patrijarh srpski German 1984. ovde u Jasenovcu rekao „Praštamo, ali ne zaboravljamo“, on je zapravo to rekao iz „osećanja prisustva Svetih Mučenika na ovome žrtvenome i svetome mestu“, prenosi TV Hram.

„Ako je Gospod njih već proslavio i projavio, kako onda da ne otvorimo svoja srca za oproštaj. A nezaborav šta znači? To ne znači da skupljamo gnev i mržnju za osvetu, ne dao Bog, jer tako bismo odbili milost Božiju od sebe i milost Svetih Mučenika, nego negujemo liturgijsko proslavljanje i pamćenje i pominjanje. To je pravi nezaborav“, poručio je mitropolit Joanikije.

 

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: