fbpx

U Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej juče je predvodio molitvu za mučenike tokom koje su u kripte crkve vraćeni zemni ostaci četvorice tamošnjih episkopa.

Patrijarh Irinej nad grobom četvorice episkopa kazao je da molitve upućuje stotinama i stotinama mučenika koji su ovde stradali samo zato jer su Srbi pravoslavne vere, i pozvao sve ljude, a posebno hrišćane, da nikada više ne dižu ruke jedni na druge, javila je Hina.

Zemni ostaci slavonskih episkopa Emilijana, Kirila, Nikifora i Sofronija zbrinuti su pre nekoliko godina, budući da je crkva pretrpela oštećenja.

Srpski patrijarh je dodao da čuje da se vraćaju elementi “nekih smutnih vremena” za koje je verovao da su zauvek prošla, i pozvao na ljubav među ljudima i narodima, navodi Hina. Na svečanosti su bili prisutni i brojni politički predstavnici iz Hrvatske i Srbije.

Parastosu je u ime predsednice Republike Hrvatske prisustvovao ministar kulture Zlatko Hasanbegović. On je zajedno s vrhom SPC-a obišao barokni kompleks kojeg uz crkvu još čini Episkopski dom i izjavio da se radi o značajnoj sakralnoj baštini Republike Hrvatske, čiju će obnovu Hrvatska i dalje finansirati u granicama svojih mogućnosti, prenosi Hina.

Patrijarh Irinej i članovi Svetog arhijerejskog sinoda posetili su u utorak i Jasenovac.

 

Izvor: Tanjug, naslovna fotografija: Novosti

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email