Jedna učiteljica u osnovnoj školi u Pleternici podijelila je učenicima prvog razreda zadatke iz matematike, koji su bili ispisani ćirilicom.

Kako piše portal „Indeks“, ovakav „incident“ u malom slavonskom mjestu izazvao je buru među roditeljima koji su odmah zvali direktora škole i gradonačelnicu Pleternice. Slučaj je upućen Požeško-slavonskoj županiji, koja je i osnivač Osnovne škole Pleternica.

Kako se dodaje, ćirilica je uznemirila Pleternicu, a zapravo niko nije provjerio o kom jeziku se radi. Naime, zadaci su bili napisani na bugarskom.

Prevod ovih prilično benignih matematičkih zadataka glasi: “20 je sastavljen od brojeva …. zapišite ih” i “Povežite brojeve jedan za drugim”.

“Meni su se obratili nezadovoljni roditelji i ja sam uputila taj predmet u Županiju. Oni su nadležni za školstvo, jer Grad nije osnivač ove škole. Zabrinuta sam i pitam se da li direktor dovoljno kontroliše školu kad se događaju ovakvi propusti. Zabrinuta sam i kao gradonačelnica i kao roditelj”, navela je Antonija Jozić.

Kako “Indeks” navodi, Jozićeva je članica HDZ-a od 1994. godine.

Direktor škole Hrvoje Galić inače navodi da je riječ o “glupom nesporazumu”.

“Riječ je o dodatnim zadacima. Učiteljica ih je na brzinu izvukla, odštampala, ne gledajući tekst uopšte. Iskreno rečeno, čitam ćirilicu, ali ovo ne znam da pročitam”, rekao je on.

 

Foto: Index/Google Street View

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email