Novoizgrađeni granični prelaz Sot na granici Srbije i Hrvatske pušten je danas u rad i trebalo bi da u vreme sezonskih gužvi i praznika značajno rasteretiti velike prelaze poput Batrovaca i Šida, saopštila je danas Uprava carina Srbije.

Za opremanje tog graničnog prelaza iz republičkog budžeta obezbeđeno je oko 150 miliona dinara bez PDV-a.

Prelaz Sot je osim za putnička vozila predviđen i za autobuse i prazne kamione koji cirkulišu između Srbije i Hrvatske, a samo tokom prošle godine preko tog prelaza prešlo je 40.000 praznih kamiona i oko 350.000 putnika.

Međunarodni granični prelaz Sot, jedan od 9 prelaza između Srbije i Hrvatske, nalazi se kod Šida u Sremskom okrugu i pored graničnih prelaza Ljuba i Neštin koji su u neposrednoj blizini, predstavlja jednu od alternativa za putovanje između Srbije i Hrvatske.

Кako je prelaz Sot pre svega namenjen putnicima, njegova modernizacija će boljitak najpre doneti njima, jer će uticati na brzinu i kvalitet putovanja između dve susedne zemlje. Lokalnom stanovništvu biće olakšano svakodnevno funkcionisanje, dok će za službenike carine i policije otvaranje novoizgrađenog prelaza značiti bitno poboljšanje uslova rada – navodi se u saopštenju Uprave carina Srbije.

Izgradnja novog prelaza Sot trajala je 18 meseci, a za to vreme stari prelaz bio je privremeno izmešten nedaleko od novog.

 

Naslovna fotografija: Uprava carina Srbije

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email