fbpx

Centralna proslava Dana Svetih novomučenika jasenovačkih, održana je jučer u manastiru Rođenja svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu uz prisustvo osam arhijereja Srpske pravoslavne crkve. Tada je osvećena i kapela Svetih novomučenika Jasenovačkih koja je, kako se navodi na stranicama Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, prvi hram na svijetu posvećen njima.

Osvećenje kapele i liturgiju služio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, a sasluživali su episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, dizeldorfski i sve Njemačke Grigorije, episkop istočnoamerički Irinej, episkop austrijsko-švajcarski Andrej, episkop bihaćko-petrovački Sergije, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije i episkop pakračko-slavonski Jovan, kao i sveštenstvo iz više eparhija.

Poslije jevanđelskog čitanja, episkop Grigorije je u svojoj besjedi podsjetio na važnost pamćenja, ali i opasnosti zlopamćenja, koje znači mržnju i želju za osvjetom.

On je naglasio da je „dobra prilika da se opomenemo i nečega što se kao zlokobna avet može uvući u nas, ukoliko nismo pažljivi i svjesni prave važnosti, dubine i smisla pamćenja“.

– Ta zlokobna avet nije ništa drugo do samo zlopamćenje, jer druga strana pamćenja nije samo zaborav, već nešto mnogo gore i zlokobnije – zlopamćenje. A u čemu je to razlika između pamćenja i zlopamćenja? Pamtiti znači s ljubavlju se sjećati postradalih, pamtiti znači sačuvati imena mučenika od zaborava, pamtiti znači ne dozvoliti da se zločin ikada igde više ponovi – naveo je vladika Grigorije.

Crkvenom sabranju obratio se i domaćin, episkop Jovan i rekao da su se u Jasenovcu okupili episkopi s raznih strana zemljinog šara da osvete crkvu, kao što su u vrijeme kada se osveštavao Hram Groba Gospodnjega, arhijereji sa Sabora iz Tira brodovima došli u Jerusalim, kako bi osvetili prvi od hramova Crkve Božje.
Govoreći o novoosvećenoj kapeli, vladika Jovan je istakao da je ova zimska crkva „prva u srpskom narodu, prva u Crkvi Božjoj, prva u Srpskoj Crkvi, prvo mjesto koje je posvećeno novomučenicima Jasenovačkim“.

Obilježavanje Dana novomučenika jasenovačkih organizirala je Eparhija pakračko-slavonska, a nakon što je osveštana zimska crkva, na humci u Spomen-području Jasenovac vladike su prelomile slavski kolač i osveštale koljivo u čast i slavu Svetih novomučenika jasenovačkih.

Okupljenima se obratio vladika Andrej nazvavši jasenovačko stratište svojevrsnom apokalipsom. Rekao je da je narod koji je stradao u Jasenovcu stradao goloruk i bio u nemogućnosti da se brani.
Vladika je dodao da ti ljudi nisu išli u smrt, jer su nosili nekakvo zlo. Naprotiv, nosili su u sebi vjeru i zavjet svojih porodica i svojih predaka. Usporedio je nezlobivost jasenovačkih žrtava sa nezlobivošću starozavjetnih patrijarha i praotaca: Avraama, Isaaka, Jakova i Josifa.

Obilježavanje 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata i proboja posljednjih jasenovačkih logoraša počelo je u četvrtak, 10. septembra, u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji Katarina Kantakuzina Branković u Zagrebu jednodnevnim znanstvenim skupom pod naslovom „Novomučenici: Poliperspektiva VI“.

 

Fotografije: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email