U Vukovaru je osnovano Akademsko udruženje srpske omladine „Josif Runjanin“ koje će delovati na području Osječko-baranjaske i Vukovarsko-sremske Županije.

Kako se navodi u saopštenju osnivača, ciljevi udruženja su okupljanje svih akademskih građana mlađih od 40 godina s područja ove dve najistočnije hrvatske županije. Takođe, neki od ciljeva udruženja biće i organizovanje humanitarnih akcija, raznih promocija, tribina i predavanje, ali, kako kažu iz udruženja, najvažniji cilj jeste upoznavanje mladih s područja ove dve županije te njihovo podsticanje na aktivniji javni život.

Ciljevi udruženja su i organizovanje humanitarnih akcija, raznih promocija, tribina i predavanja, a jedan od primarnih ciljeva biće povezivanje mladih Srba na istoku Republike Hrvatske sa mladim Srbe iz Hrvatske koji trenutno žive van njenih granica iz različitih razloga. Akademsko udruženje srpske omladine „Josif Runjanin“ baviće se upoznavanjem i umrežavanjem, podsticanjem na rad i afirmisanjem mladih pripadnika srpske nacionalne manjine u smeru aktivnijeg bavljenja društvenim temama i problematikom sa kojom se svakodnevno suočavaju.

Josif Runjanin jedan je od istaknutijih i značajnijih Srba rođenih na području današnje Republike Hrvatske, koji je svojim likom i delom nesvesno povezao Srbe iz Hrvatske s većinskom narodom. Zbog doprinosa Josifa Runjanina međunacionalnim odnosima Srba i Hrvata smatramo kako bi mu trebali odati počast, kažu osnivači.

Na osnivačkoj skupštini održanoj 5. jula za predsednika Udruženja izabran je Dušan Velimirović iz Vukovara, a zamenici su Milica Šarčević iz Vukovara i Aleksandar Ilinčić iz Dalja. Uz njih, članovi Upravnog odbora su i Vladimir Horvat iz Кneževih Vinograda te Jovana Popović iz Belog Manastira. Za sekretara udruženja izabran je Jovan Vlaović iz Dalja.

Iz Akademskog udruženja srpske omladine „Josif Runjanin“ pozivaju sve građane srpske nacionalnosti sa područja Osječko-baranjaske i Vukovarsko-sremske Županije koji su mlađi od 40 godina, imaju fakultetsku diplomu, ili su aktivni studenti sa postignutih najmanje 180 ECTS bodova da se pridruže ovom udruženju, koje je trenutno u fazi osnivanja pred Uredom državne uprave Vukovarsko-sremske županije.
Više informacija možete dobiti od članova upravnog odbora ovog udruženja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email