Godišnjica bombardovanja biće obeležena brojnim manifestacija u različitim gradovima, a predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predvodiće danas centralnu državnu ceremoniju povodom obeležavanja godišnjice Dana sećanja na stradale u NATO agresiji kod Železničkog mosta sa spomen-obeležjem u Grdeličkoj klisuri. Predsednik Vlade, kako je najavljeno, će zajedno sa porodicama stradalih u Grdeličkoj klisuri 1999. godine, položiti venac i odati počast svim žrtvama stradalim u NATO agresiji, nakon čega će se obratiti prisutnima.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkriće spomen-obeležje “Srpskim majkama” u Domu Vojske Srbije, dok će državni sekretar u Ministarstvu za rad Negovan Stankovcić položiti venac i odati počast kod spomenika deci stradaloj tokom NATO agresije u parku Tašmajdan. Između ostalih maniefstacija, Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji otvoriće Spomen sobu “Civilne žrtve NATO agresije” u prostorijama udruženja u Palati “Beograd“.

Bombardovanje je počelo 24. marta 1999. godine i neprekidno je trajalo 78 dana. Teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture… Procene materijalne štete koju je imala SRJ kreću se od 30 do 100 milijardi američkih dolara.

Akcija NATO poznata u Srbiji kao “Milosrdni anđeo” izvršena je bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, čime su zvaničnici NATO i zemlje članica prekršile međunardono pravo i Povelju UN. Procenjuje se da se broj žrtava koje su stradale tokom bombardovanja kreće između 1.200 i 2.500 poginulih, a da je bilo i oko 6.000 ranjenih.

Bombardovanje je obustavljeno 10. juna, kada je potpisan sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije. Istog dana usvojena je Rezolucija Kosova i Metohije po kojoj SR Jugoslavija ima potpunu vlast na teritorijom Kosova i Metohije.

Izložen raketni sistem koji je 1999. oborio “nevidljivog”

Kod Vojnog muzeja u Beogradu na Kalemegdanu juče je postavljen raketni sistem S-125 Neva kojim je pre 18 godina oboren američki bombarder “stelt tehnologije” F-117. Prisustvujući postavljanju lansirne rampe 5P73 i raketa 5V27D/U, državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Nenad Nerić rekao je da taj muzejski eksponat treba da simbolizuje život “svih onih koji više nisu s nama”.
On je rekao da se postavljanjem raketnog sistema “bogati naša baština još jednim budućim kulturnim dobrom koje će moći da vidi kako naša, tako i strana javnost”.

 

Izvor: Danas, autor: S. Mijatović

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email