fbpx

Online književna večer posvećena Simi Mraoviću

Online književna večer posvećena Simi Mraoviću

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ u saradnji s Knjižnicom i čitaonicom Bogdana Ogrizovića u Zagrebu organizira online književnu večer „Simi Mraoviću za 55. rođendan“
Simo Mraović

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ u saradnji s Knjižnicom i čitaonicom Bogdana Ogrizovića u Zagrebu organizira online književnu večer „Simi Mraoviću za 55. rođendan“ na Facebook stanici Društva.

Književna večer će se održati 30. marta u 20 sati, a na njoj će govoriti Jasna Kovačević, Lidija Zozoli, Čedomir Višnjić, Ivica Prtenjača i Svetlana Patafta.

Simo i trinaest godina nakon odlaska živi među prijateljima i ljubiteljima njegove književnosti – poručuju organizatori i pozivaju sve zainteresirane da se pridruže prijenosu uživo.

Simo Mraović rođen je 30. marta 1966. godine u Kutini. Djetinstvo je proživio u Jastrebarskom, a ostatak života u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je filozofiju, ruski jezik te književnost i kroatistiku. Radio je kao honorarni saradnik raznih zagrebačkih novina, za televiziju je pisao kratke scenarije za talk-showove i bio je urednik kulture u dnevnom listu “Republika”. Vodio je od 2000. poznati nedjeljni talk show “Kava i kolači” u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović. Bio je član švedskog PEN-a, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca.

Objavio je zbirke pjesama “Sezona otrova” (1986.), “Rimljanima nedostaje milosti” (1990.), “Na zemlji je sjena” (1994.), “Između usana” (1997.), “Laku noć Garbo” (2001.), roman “Konstantin Bogobojazni” (2002.), drugo izdanje romana “Konstantin Bogobojazni & sabrane pjesme” (2003.), “Gmünd” (2004.), zbirka pjesama “Nula Nula” (2006.), zbirka kolumni “Varaj me nježno” (2006.) i III. izdanje romana “Konstantin Bogobojazni” (2007.) i knjiga priča “Bajke za plažu” (2007.) IV. izdanje romana Konstantin Bogobojazni i nedovršena novela “Doktor Biblije”(2017.), koju je napisao u posljednjoj godini života. Roman “Konstantin” je u dijelovima ili cjelini preveden na mnoge evropske jezike.

Simo je poslije teške bolesti umro 16. prosinca 2008. godine i, po vlastitoj želji sahranjen je u selu Kozarac na Kordunu.

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: