Održana Redovna izvještajna i izborna skupština

Piše: P-portal.net

Srpsko privredno društvo Privrednik održalo Redovnu izvještajnu i izbornu skupštinu u Privrednikovom domu.

Pred Srpskim privrednim društvom «Privrednik» stoje još veliki zadaci i izazovi na putu stabilizacije i daljnjeg jačanja, ove jedne od najstarijih humanitarnih organizacija u Hrvatskoj, naglašeno je to na Redovnoj izvještajnoj i izbornoj skupštini «Privrednika» koja je održana 15. decembra 2011. godine u Privrednikovom domu u Zagrebu i na kojoj je ponovo za predsjednika Društva izabran Nikola Lunić, a za potpredsjednike Milica Medvedović i Milan Vasiljević.

Izabran je također novi Upravni i Nadzorni odbor, te je Skupština potvrdila nove članove Patronata, «Privrednikovog tijela donatora i patrona, koji sada ukupno broji 41 član. Poseban akcent na Skupštini dan je humanitarnim fondovima koji čine i okosnicu rada Društva, Fondu «Vladimir Matijević» i Fondu «Ivana Vujnović» koji već treću godinu zaredom stipendiraju ukupno 50 siromašnih i nadarenih učenika i studenata iz svih krajeva Hrvatske, posebno vodeći računa o područjima koja su bila zahvaćena ratom a danas su privredno zapuštena i izolirana.

Sve više molbi

Iz godine u godinu na adresu «Privrednika» stiže sve više molbi, zahtjeva i potresnih pisama roditelja koji nisu u financijskoj i materijalnoj mogućnosti da školuju svoju djecu. Samo ove godine u Preradovićevu 18. stiglo je 151 zahtjev za Fond «Vladimir Matijević», a za Fond «Ivana Vujnović» prijavilo se 22 kandidata. Stipendije kroz 10 školskih mjeseci mjesečno iznose 400 kuna za učenike i 800 kuna za studente preko Fonda «Vladimir Matijević», te1.000 kuna za odlične studente s prosjekom ocjena većim od 4, 2, preko Fonda «Ivana Vujnović». To sve iziskuje poprilična financijska sredstva koja je potrebno osigurati u nepovoljno vrijeme ekonomske i gospodarske krize. Govoreći o naporima kako u danim okolnostima doći do izvora financiranja, predsjednik Nikola Lunić zahvalio se dosadašnjim donatorima bez kojih «Privrednik» ne bi uspio u oživljavanju svoje višestoljetne tradicije i misije, ali isto tako i apelirao na solidarnost svih drugih subjekata, organizacija, institucija, jedinica lokalne i regionalne samouprave i ljudi dobre volje da se sa svojim prilozima priključe humanitarnoj akciji pomoći djeci i omladini u školovanju i obrazovanju. Članovi Skupštine pozdravili su i dvije održane donatorske večere pod geslom «Za našu mladost, za našu budućnost» kojima su prisustvovala brojna poznata imena iz kulturnog i javnog života, a koje su imale za cilj popularizirati aktivnosti «Privrednika» i prikupiti dodatna financijska sredstva za stipendije.

Eko i etno proizvodi

Okupljenim članovima Skupštine dan je osvrt na osnivanje «Privrednikovih» podružnica u Kninu za Sjevernu Dalmaciju i u Ogulinu za Liku, Kordun i Gorski kotar.

– Glavni cilj podružnica je da se preko njih uspostave realni kontakti s obiteljskim gospodarstvima, poljoprivrednim zadrugama, obrtnicima i poduzetnicima na terenu, kako bi se sačinio registar podataka privrednih subjekata s asortimanom njihovih proizvoda, što bi pomoglo razvijanju njihovih aktivnosti, boljem, bržem i sigurnijem pronalaženju tržišta uz pomoć «Privrednika». Kako bi se osiguralo tržište za te male zadruge i gospodarstva, za čiju količinu proizvoda nisu zainteresirani veliki trgovački lanci, planiramo u Zagrebu, u Preradovićevoj, otvoriti punkt na kojem bi se njihovi uglavnom ekološki i etno proizvodi prezentirali. Podružnice se trebaju povezati s lokalnom i regionalnom samoupravom u smislu iniciranja, osmišljavanja i realizacije projekata relevantnih za ta područja. Iz tih izvora bile bi i financirane. Također, na lokalnom i regionalnom nivou podružnice bi trebale konkurirati na EU fondove, naveo je predsjednik SPD «Privrednika» Nikola Lunić zadatke «Privrednikovih» podružnica u narednom periodu i dodao kako je u planu osnivanje još dvije podružnice: za zapadnu Slavoniju i Baniju, kao i za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem.

Veliki interes među članovima Skupštine vladao je i po pitanju što se do sada učinilo u pogledu povratka «Privrednikove» imovine koju su 1946 godine komunističke vlasti oduzele, dok je samo Društvo iz ideološko političkih razloga ukinuto. Po riječima doskorašnjeg potpredsjednika Vlade prof.dr. Slobodana Uzelca povrat imovine je «pred samim pragom», o čemu svjedoči i činjenica da je 3. novembra 2011. godine Agenciji za upravljanje državnom imovinom dan Prijedlog ugovora o darovanju imovine koja je predmet povrata, a sve u cilju skraćivanja procedure povrata.

Moralno pitanje

– Povrat «Privrednikove» imovine je pitanje dana. To više ne smije biti političko ni pravno pitanje, može biti eventualno moralno ako netko misli da ne treba podržati humanitarne organizacije tako da im se ne vrati njihova imovina. A svi mi moramo razmisliti kako stambeni prostor od skoro 2.000 kvadratnih metara u Preradovićevoj 18., Berislavićevoj i Gajevoj ulici staviti u funkciju, upotpuniti ga sadržajem i dati mu dušu. Zato moramo udružiti snage i zajedno osmisliti programe i projekte kako bi oživjeli prostor koji treba postati centar kulturnog i društvenog zbivanja Srba u Zagrebu i Hrvatskoj, poručio je Slobodan Uzelac.

Govoreći o «Privrednikovoj» imovini, pokrenule su se i uspomene na dane obnavljanja «Privrednika» 1993. godine.

– Bila su to teška vremena, kada je nas nekoliko skupilo snage i ušlo u Privrednikov dom u Preradovićevoj 18 kako bi spasili građu koja je ostala. Da bi sačuvali preostale fotografije i dokumente kupili smo ih u vrećice i torbe i nosili ih u svoje stanove dok je po gradu vladao strah. Nismo znali da li ćemo preživjeti noć, da li će nam netko bombu ubaciti u stan… Neki od nas izgubili su i svoje najmilije…, na rubu suza evocirao je svoje uspomene Ranko Rosić, jedan od «Privrednikovih» obnovitelja.

Jedinstven je zaključak na kraju da «Privrednik» može opstati i dalje živjeti ako se drži riječi osnivača Vladimira Matijevića koje se već kroz tri vijeka provlače kroz srpsku zajednicu da «svako čini samo toliko koliko ko može, ali toliko mora svako, pa ćemo onda ubrzo podići i preporoditi naš narod».


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: