Predstavnici srpske zajednice juče su odali počast žrtvama operacije „Bljesak“ u kojoj je početkom maja 1995. poginulo i nestalo 283 osoba, od čega 114 civila, među kojima 56 žena i 11 djece, dok je protjerano 15.000 Srba.

U Šeovici kod Pakraca jučer je održan pomen djeci i starcima stradalima na jučerašnji dan na pakračkom području, a prije svega stradalima na fudbalskom igralištu u ovom mjestu. Pomen stradaloj djeci održao je protojerej stavrofor Đorđe Teodorović. Komemoraciji su prisustvovali Nikola Ivanović, predsjednik VSNM Požeško-slavonske županije, predsjednik VSNM Pakrac Milan Kozlović, predjsednik VSNM Lipik Darko Derenj i Mirsada Popović Damjanović, pakračka vijećnica SDSS-a.

„S ovog mjesta upućujemo javnosti molbu, da svi oni nevino stradali na ovom području imaju jednak tretman i jednak odnos pravosuđa prema njihovom stradanju”, rekao je u izjavi za Elta televiziju Nikola Ivanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije.

„Okupljanjem u Šeovici sjećamo se i svih onih civila stradalih u Kraguju, Pakracu, Čagliću i drugim selima kao i svih onih stradalih u kolonama prema Bosanskoj Gradiški. Za sve ove zločine prema civilima nitko nije ni optužen, a kamoli osuđen“, istakao je Ivanović.

Srpskih žrtava Bljeska sjetili su se i u Okučanima. Na spomeniku žrtvama rata u dvorištu crkve Sv. Dimitrija položen je vijenac u ime VSNM-a Brodsko-posavske županije, dok je u crkvi služen pomen.

Srpskih žrtava u Bljesku sjetili su se i u Republici Srpskoj. S mosta u Savu u Bosanskoj Gradišci, koja je bila prvo utočište izbjeglim Srbima iz zapadne Slavonije, spušteni su vijenci u znak sjećanja na sve ubijene i prognane Srbe. Skupu su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Ne dolazimo ovdje da se zavjetujemo na osvetu, već da izrazimo sjećanje na stradale i da se posvetimo miru – rekao je Dodik, ističući da na udaljenosti od desetak kilometara hrvatska strana slavi pobjedu, a srpska komemorira.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email