Proteklih dana u Gospiću, ali i cijeloj Ličko-senjskoj županiji pozitivno je odjeknula informacija da je inicijativom paroha gospićko-smiljanskog jereja Dragana Mihajlovića, a zahvaljujući velikoj pomoći Duška Ljuštine i Rade Šerbedžije, došlo do obnove spomenika roditeljima Nikole Tesle.

Prota Milutin Tesla službovao je pri hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu, a poznato je da se pored toga što je bio sveštenik bavio propovijedanjem i pjesništvom. Majka Nikole Tesle Georgina također potiče iz stare svešteničke porodice, od oca Nikole Mandića. Ovo je samo jedno od pozitivnih dešavanja, otkako je poslije 25 godina pauze Gospić ponovo dobio pravoslavnog sveštenika. Od tada Gospićko-smiljansku parohiju vodi Dragan Mihajlović koji je u Gospić došao samo sa 25 godina. Rodom je iz Bijeljine, bogosloviju je završio u Foči, a bogoslovski fakultet u Beogradu. Ovo mu je prva parohija i zasigurno ga čega mnogo posla na području sa malim brojem vjernika.

U sklopu priprema za dolazak pravoslavnog sveštenika na Gospićko područje proteklih godina u potpunosti je obnovljen i Parohijski dom u Gospiću, a financijski ovaj projekat je pomogla i Vlada Republike Srpske putem nadležnog Ministarstva za vjere.

 

Izvor: Novosti

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email