Kod devastiranog spomenika Vojina Bakića na Petrovoj gori u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH 12. maja ove godine obilježena je 77. godišnjica proboja partizana i civila iz ustaškog obruča na Biljegu.

Kod spomenika su izaslanstva Sabora, Vlade i lokalnih vlasti položili vijence i zapalili svijeće.

Nakon višemjesečnog proganjanja, ubijanja i odvođenja u logore smrti žena, djece i starijeg stanovništva kordunaškog kraja, 700 partizanskih boraca je u noći s 13. na 14. maja 1942. krenulo u akciju proboja obruča koji se sastojao od nekoliko hiljada pripadnika ustaško-domobranskih snaga. Nakon poraza kod Biljega, ustaška se vojska povukla i više se nikada nije usudila obračunati s partizanima na Petrovoj gori, koja je za vrijeme Narodnooslobodilačkog rata bila uporište kordunaških partizana i na čijem se području nalazila partizanska bolnica.

Na Petrovcu, najvišem vrhu Petrove gore, 1982. godine završena je izgradnja Bakićevog Spomenika ustanka naroda Banije i Korduna. Nakon 1991. godine, spomenik i spomen-kompleks su zapušteni, a njegovo oštećivanje traje do današnjih dana.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email