Performansom Donskih kozaka i Kulturno-umjetničkog društva “Veselin Masleša”, te nastupom francuskog kamernog sastava “Humana voks” u Banjaluci je počela kulturna manifestacija “Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata” koju organizuju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i ruska Fondacija “Sveti Vasilije Veliki”.

Otvarajući manifestaciju, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da je ona posvećena sjećanju na Veliki rat, ali i miru i ljubavi, i da treba da pokaže sa koliko ljubavi Banjaluka dočekuje one koji u nju dolaze.

“Naš grad i ovaj put pokazuje veliko srce i mi smo s pravom ponijeli priznanje Svjetske turističke organizacije kao najgostoljubiviji grad jugoistoka Evrope”, rekao je Gavranović. On je zahvalio svima koji su doprinijeli da Banjaluka dobije jednu sjajnu manifestaciju kulturne tradicije srpskog, ruskog i francuskog naroda.

“Svima želimo da se osjećaju kao kod kuće, jer Rusija u Republici Srpskoj jeste kao kod kuće”, poručio je Gavranović.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikola Špirić zahvalio je ruskim kozacima koji su, kako je rekao, u Banjaluku došli da uspostavljaju kontakte i njeguju kulturu sa svojom braćom, kao i Francuskom kamernom teatru, koji srpsko-francusko prijateljstvo vraća na dane kada je ono predstavljalo bratsku saradnju.

“Želim da ponesete najljepše uspomene iz ovoga grada i iz Republike Srpske”, rekao je Špirić. On je izrazio zahvalnost ruskom narodu i što je Banjaluci podario bistu cara Nikolaja Drugog Romanova, koja, kako je rekao, svjedoči o teškim trenucima i pomoći koju su Rusi pružali Srbima u davnim vremenima.

Zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijanc rekao je da između ruskog i srpskog naroda postoji viševjekovni most koji niko ne može da uništi.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović rekla je da je Banjaluka srećna što dočekuje prijatelje iz Rusije i Francuske i da je resorno ministarstvo napravilo odličnu stvar sa Fondacijom “Sveti Vasilije Veliki” organizujući ovu manifestaciju.

Prije otvaranja na Trgu Krajine, Donski kozaci i KUD “Veselin Masleša” izveli su performans “Rusko-srpski marš ljubavi”.

Manifestacija “Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata” trajaće do 12. oktobra.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email