fbpx

Svaki stoti stanovnik svijeta morao je iza sebe da ostavi sve, da uzme samo najpotrebnije, jer je bio prinuđen da bježi. Zbog progona, rata i nasilja ili gaženja osnovnih ljudskih prava. I više od polovine su djeca.

To su poražavajući podaci Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR), koji su objavljeni povodom Svjetskog dana izbjeglica. Kako se navodi, u svijetu je blizu 80 milijuna izbjeglih i raseljenih, skoro deset milijuna više nego prije godinu dana i više nego ikada ranije.

Usled ratnih dešavanja na prostorima bivše SFRJ 618 hiljada ljudi dobilo je izbjeglički status.

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije saopštio je danas da se u statusu izbjeglice još nalazi 25.794 osobe (17.670 iz Republike Hrvatske i 8.124 iz Bosne i Hercegovine), kao i da njihovu sudbinu dijeli i više od 196.995 interno raseljenih s Kosova i Metohije.

Svjetski dan izbjeglica je dan koji nas podsjeća na ljude koji su ostali bez doma, bez najmilijih, bez posla i imovine, koji su prisiljeni da traže sigurnu zemlju ili su našli novi dom negdje daleko. Tim ljudima u jednom trenutku cijeli život stane, i takav se nikad više ne nastavi – stoji u saopštenju Komesarijata za izbjeglice i migracije Srbije.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email