U organizaciji Aktiva žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije, 15. oktobra je u vukovarskom restoranu „Mornar“ prigodnom manifestacijom obeležen Međunarodni dan žena sa sela.

Tom prilikom žene iz OOSDSS-a Borova, Trpinje, Markušice, Negoslavaca, Stari Jankovaca, Bolmana i Vukovara predstavile su svoje proizvode sa sela. Na štandovima su se našla raznovrsna slana jela, kolači, torte, domaće rakije, vina, unikatni ručni radovi, slike, literarni radovi, zlatovez i druge ženske rukotvorine. Prostor vukovarskog restorana „Mornar“ bio je premali da bi se izložili svi proizvodi koje su pripremile vredne žene sa sela.

Za poseban ugođaj našim ženama pobrinuo se tamburaški orkestar KUD-a „Branko Radičević„ iz Borova. Tokom večeri obratile su se predsednica Aktiva žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije gđa Dragana Bošnjak, i potpredsednica Aktiva žena Dragana Jeckov. Voditeljka je bila gđa. Radmila Latas. Predsednik SDSS-a dr. Vojislav Stanimirović uručio je prigodan poklon najstarijoj i najmlađoj aktivistici SDSS-a. Celokupnu manifestaciju podržao je SDSS, ŽO SDSS-a Vukovarsko-sremske županije, Zajedničko veće opština i zlatara „Rim“ iz Vukovara.

Međunarodni dan žena sa sela je ustanovljen na 4. Svetskoj konferenciji Žena Ujedinjenih Nacija u Pekingu 1995. godine. Tada su se mnoge vlade obavezale da ženama na selu osiguraju ravnopravan pristup i potpuno učešće u strukturama društva i učine vidljivim njihove potrebe i mogućnosti u kreiranju razvojnih politika sela. Seoske žene širom sveta, igraju važnu ulogu u osiguravanju hrane i u razvoju, te stabilnosti seoskih područja. Njihov doprinos je od vitalnog značaja za društvo ali prolazi uglavnom neopaženo. Svetski dan žena sa sela teži da ovo promijeni tako što će bar jednom godišnje žene sa sela dovesti u svetlo interesovanja – da podseti društvo koliko duguje seoskim ženama i da im oda priznanje za taj rad. Svetski dan žena sa sela obeležava se svake godine 15. oktobra.

 

Izvor: SDSS, autor: Dragana Jeckov

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email