Po odavno ustanovljenim i nadaleko čuvenim sloganom „Rad-štednja-čestitost“, u četvrtak je u novosadskom Studiju M, prijemom nove generacije stipendista, svečano obilježeno 25 godina rada novosadske Fondacije Privrednik, koja nastavlja da baštini svjetle tradicije istoimenog Srpskog privrednog društva, osnovanog još krajem 19. stoljeća.

Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice, među kojima su bili Njegovo Preosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević, kao i predsjednik Srpskog privrednog društva Privrednik iz Zagreba Nikola Lunić.

Ove godine je na konkursu Fondacije primljeno ukupno 160 stipendista, odnosno najboljih i najtalentiranijih učenika i studenata, a njih 40 je, na Svečanoj akademiji povodom jubileja, dobilo pristupnice iz ruku mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, predsjednika Upravnog odbora novosadskog Privrednika.

– Bog nas je stvorio da budemo zajednica, a zajednica smo samo kada brinemo jedni o drugima – poručio je mitropolit Porfirije, naglasivši veliku važnost prijema novih pitomaca i štićenika u Privrednik, iz kojeg su mnogi mladi izrasli kao zreli i čestiti ljudi, korisni sebi, svojoj porodici i čitavom društvu.

Upravitelj Fondacije prof. dr Jova Radić rekao je da svi novi stipendisti imaju odličan uspjeh i napomenuo da su na konkusu cijenjene i socijalne prilike porodica iz kojih dolaze.

– Fondacija se isključivo financira iz privatnih izvora, a Grad Novi Sad je jedini donator van tih okvira na čemu smo mu vrlo zahvalni.

Radić je istakao da je od ove godine Fondacija Privrednik proširila svoju djelatnost i na područje Republike Srpske kao i u delovima Federacije BiH u kojima živi srpski narod.

– Imat ćemo centre u Novom Sadu, Zagrebu i Banjaluci, a nakon nove godine formirat ćemo zajedničku instituciju i to će biti Savjet fondacija, sa sjedištem u Beogradu. U radu Savjeta učestvovat će javne ličnosti kako bismo privukli veći broj donatora s ciljem da pomognemo školovanje darovite i siromašne dece.

 

Fotografije: Fondacija Privrednik

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email