Dobitnik 64. NIN-ove nagrade za roman godine je Dejan Atanacković, autor knjige “Luzitanija”, saopštio je žiri danas u podne u Beogradu.

U trku za najuticajnije priznanje u tzv. književnoj čaršiji ove godine ušlo je 179 naslova. U najužem izboru bili su i romani „Danas je sreda“ Davida Albaharija, „Srodnici“ Jovice Aćina, „Gorgone“ Mire Otašević i „Srebrna magla pada“ Srđana Srdića, a „Luzitanija“ Dejana Atanackovića izabrana je većinom glasova.

Ocenom žirija da je „Luzitanija“ najbolji roman objavljen u 2017. godini, Atanacković je postao treći debitant koji je nagrađen ovim priznanjem. Prethodno su to bili Vladimir Arsenijević („U potpalublju“, 1994) i Goran Gocić („Tai“, 2013). Zanimljivo je i da Atanacković (Beograd, 1969) zapravo i ne pripada „književnom miljeu“, nego je po vokaciji vizuelni umetnik i kustos, a roman je objavio za izdavačku kuću „Besna kobila“, pre svega orijentisanu na izdavanje stripova i grafičkih novela.

Što se tiče samog glasanja, Jasmina Vrbavac je svoj glas dala romanu “Srebrna magla pada” Srđana Srdića, Božo Koprivica je glasao za “Gorgonu” Mire Otašević, a za Atanackovićev roman su bili Tamara Krstić, Zoran Paunović i Mihajlo Pantić.

I do teme za roman „Luzitanija“ je Atanacković došao, kako je rekao, pripremajući rad za izložbu o Prvom svetskom ratu, kada je naišao i na svedočanstva o Doktorovoj kuli, duševnoj bolnici koja je tokom austrougarske okupacije Beograda dobila eksteritorijalnost, odnosno „bila jedina slobodna teritorija u okupiranom Beogradu i Srbiji“, kako je to u svojim sećanjima naveo dr Dušan Stojimirović, živopisni direktor ove ustanove i jedan iz plejade neobičnih likova u romanu.

Rezultati istraživanja i fikcija u romanu izmešani su tako da je i Atanackoviću, kako je rekao, po završetku „Luzitanije“ bilo teško da razluči šta su istorijske činjenice, a šta njegova imaginacija.

Atanacković dodaje da „Luzitanija“ nudi i mogućnost da se vidi kako su se „razum i ludilo povezali na kreativan način, da se granica između razuma i ludila izbriše, te da se ujedine u ukazivanju na ono što je zaista razumu suprotno, a to je ljudska glupost“.

Odlomak iz romana „Luzitanija“ može se pročitati ovde.

Intervju sa Dejanom Atanackovićem na Radio „Beogradu“ može se preslušati ovde.

Nagrada će laureatu zvanično biti uručena 22. januara.

 

Izvor: Glif, portal za književnost i kulturu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email