Stominutni dokumentarni film mlade zagrebačke režiserke Irene Škorić „Neželjena baština“ ovog tjedna sudjeluje u Podgorici, u Crnoj Gori, na Underhill festivalu. Film na pet primjera govori o uništavanju više od tri hiljade antifašističkih spomenika u Hrvatskoj nakon devedesetih godina prošlog vijeka, čiji su autori bili najpoznatiji domaći i međunarodno priznati vajari i čija su djela imala izuzetno visoku međunarodnu umjetničku vrijednost. Nakon pobjeda na festivalu u Švedskoj i Teksasu i niza dobivenih priznanja i uspjeha širom svijeta (svjetska premijera je bila prošle godine u avgustu u Sarajevu na Sarajevo film festivalu, a hrvatska premijera jesenas za Zagrebdoxu) ovaj dokumentarac će biti ponovo prikazan u Zagrebu. „Neželjena baština“ je u službenoj konkurenciji festivala Dani hrvatskog filma i na programu je u nedjelju, 18. juna u kinu Tuškanac. Ulaz na projekciju je besplatan.

– S obzirom na to da su mnogi antifašisti i članovi SABA RH sudjelovali u financiranju mog filma, ja ih ovim putem pozivam da ih što više dođe i da prisustvuju prikazivanju filma. Isto vrijedi i za članove Srpskog Narodnog Vijeća (SNV) koji su također pomogli završetak filma. Pozivam i sve ostale građane da dođu u nedjelju 18. juna u 17 sati u kino Tuškanac.

Spomenici su svjedoci o ljudima i vremenu u kojemu su nastali. No, i uništeni spomenici su svjedoci o ljudima i vremenu u kojemu su spomenici nestali. Iz spomenika se iščitava povijest čovjeka i društva u kojem živi – kazala je za P-portal režiserka Irena Škorić.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email