Roman jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama“ pojavio se nedavno na grčkom jeziku, kao 17. prevod ove knjige na nekom od svetskih jezika, saopšteno je iz izdavačke kuće Agora.

Knjigu je objavila poznata grčka izdavačka kuća Kastaniotis Editions, u prevodu Hristosa Gouvisa, koji je na grčki jezik preveo i deset knjiga Ive Andrića.

U saopštenju se dodaje da je ova knjiga u susednoj Turskoj veliki hit, za manje od tri godine istanbulski izdavač Zeplin prodato je više od 100.000 primeraka, a upravo je postpisan i ugovor sa istim izdavačem za prevod Pištalovog romana Milenijum u Beogradu na turski.

Roman „Tesla, portret među maskama“ u Srbiji je ostvario veliki uspeh – nakon Ninove nagrade i priznanja Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, ušao je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju.

U Srbiji je doživeo 12 izdanja, a objavljen je sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama. U SAD, kod uglednog Graywolf Press, ove godine se pojavilo i četvrto američko izdanje te knjige.

Roman „Tesla, portret među maskama“ preveden je na 17 jezika, a krajem 2011. pojavilo se i specijalno zvučno izdanje u interpretaciji glumca Petra Božovića (godine 2015. zvučna knjiga objavljena je i na engleskom jeziku, koju je za američke čitaoce/slušaoce pročitao poznati glumac L. J. Ganser).

Godine 2018. Discovery Channel pripremio je dokumentarnu seriju o Nikoli Tesli Tesla’s Death Ray. Kao autor najčitanijeg romana o Tesli intervjuisan je i srpski pisac Vladimir Pištalo.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email