Najveći i najznačajniji beogradski festival umetničke muzike, BEMUS, održaće se u Beogradu od 21 do 31. oktobra. Nedavno je najavljen kompletan program festivala, počela je prodaja ulaznica, a opšti utisak je da je ovogodišnji BEMUS, nakon bleđih izdanja ranijih godina, na putu da povrati slavu i značaj koje je imao u svojim najboljim danima.

Osnivač i glavni pokrovitelj BEMUS-a je Skupština grada Beograda. Festival je osnovan 1969. godine i u svojoj dugoj istoriji stekao je reputaciju kao jedan od najznačajnijih festivala umetničke muzike u jugoistočnoj Evropi. Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu je najavio ovogodišnje izdanje festivala istakavši, najpre, da će se na na njemu obeležiti nekoliko važnih godišnjica. Na otvaranju i zatvaranju festivala nastupiće Simfonijski hor i orkestar RTS-a predvođen dirigentom Bojanom Suđićem, maestrom koji obeležava 30 godina rada, a Beogradski gudački orkestar Dušan Skovran obeležiće 50 godina od osnivanja.

Na svečanom otvaranju BEMUS-a, 21. oktobra u 20 časova, u Kolarčevoj zadužbini, uz Simfonijski orkestra RTS-a nastupiće renomirani muzičari, solisti – pijanistkinja Maja Rajković, trubač Mladen Đorđević, pijanista Romen Dešarm, klarinetista Đanpjero Sorbino i trubač Erik Obije.

sobrino1
Đanpjero Sorbino

Mladen Đorđević je jedan od najpoznatijih srpskih solo trubača i pedagoga, poznat po svom repertoaru u kom se nalaze brojna dela pisana za trubu – od baroka do 20. veka. Đorđević posebnu pažnju poklanja promovisanju dela srpskih kompozitora – Svetislava Božića i Dejana Despića. Maja Rajković je istaknuta srpska pijanistkinja, a Roman Dešarm je jedan od vodećih francuskih pijanista mlađe generacije. Klarinetista Sorbino je umetnički direktor Arene u Veroni, muzičar koji je sarađivao sa mnogim orkestrima. Među solistima na koncertu koji će svečano otvoriti beogradski festival je i jedan od najvećih evropskih trubača, Francuz Erik Obije. On je petnaest godina bio solo trubač Orkestra Pariske opere, a danas aktivno nastupa na koncertuma širom sveta i bavi se pedagoškim radom. A na koncertu kojim će 47. BEMUS biti zatvoren, 31. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, Hor i orkestar RTS-a izvešće Posvećenje proleća Igora Stravinskog uz solistkinju moskovske Nove opere Anu Viktorovu. Viktorova je dobitnica mnogih nagrada među kojima su i Maria Callas Grand Prix u Atini i nagrada Čajkovski u Moskvi.

Ih Cecn
Ih Cecn

Govoreći o raznovrsnom i uzbudljivom ovogodišnjem festivalskom programu Vladan Vukosavljević je istakao i nesvakidašnji koncert – gostovanje mongolskog etno ansambla Ih Cecn. Beogradska publika imaće retku priliku da čuje muzičare koji sviraju na tradicionalnim gudačkim i trzačkim instrumentima i da se upozna sa zanimljivom etno muzikom daleke Azije, tamošnjim melodijama i neobičnim načinom pevanja. Koncert je organizovan u saradnji sa Ambasadom NR Kine u Beogradu, održava se 23. oktobra u svečanoj Sali Skupštine grada, a ulaz je slobodan.

Svetislav Božić, umetnički direktor BEMUS-a, takođe je istakao da ovogodišnji festival ima veoma kvalitetan program, zahvaljujući naporu da se na festival dovedu muzičari vrhunskog nivoa.

– U krajnje oskudnim finansijskim mogućnostima, sa više nego nedovoljnim i asimetrično raspoređenim donacijama, uspeli smo da sa nekoliko vanserijskih solista iz sveta, i sa domaćim snagama,. dođemo do programskog sadržaja festivala koji nije bio nemaran ni prema našim ansamblima, njihovim jubilejima, ni prema našoj prošlosti koja je u apokaliptičnom 20. veku bila tragična sen našeg trajanja. Podsećanja i parabole su moto ovogodišnjeg festivala, koji je svojom centralnom energijom okrenut 20. veku. 47. BEMUS je pogled u vitalni sloj 20. veka, u njegovu snagu da, preuzimajući, čuva i traje i daje nedvosmislen signal budućnosti – rekao je Božić.

Nikolai-Lugansky
Nikolai Lugansky

Na BEMUSU će ove godine nastupiti ruski pijanista Nikolaj Luganski i ruska primabalerina Boljšoj teatra i Milanske skale, Svetlana Zaharova (na naslovnoj fotografiji članka). Čuveni ruski pijanista, dobitnik mnogih nagrada, umetnik kog su nazvali “mađioničarem briljantne tehnike” u Beogradu će svirati kompozicije Franka, Šuberta, Rahmanjina i Čajkovskog. Svetlana Zaharova već peti put gostuje u Beogradu, a sada će izvesti balet Bajadera Ludviga Minkusa, na sceni Sava centra, 26. oktobra. Nastupiće sa solistima Boljšoj teatra Mihailom Lobuhinom i Anom Tihomirovom, uz orkestar i ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Najavljeno je i gostovanje ansambla Solisti Sant Petersburga koji predvodi slavni violinista i pedagog Mihail Gantvarg, a organizatori su naveli da ovaj koncert donosi spoj programske linije koja je usmerena ka najlepšoj muzici prošlih epoha i one koja iz 20. veka vodi ka budućnosti. Na ovogodišnjem BEMUS-u nastupiće i mladi muzičari – pijanisti Galina Nikolin i Ivan Bašić te violinista Dušan Panajotović. U programu festivala su i nastupi hora Amaterskog kulturno umetničkog društva Ivo Lola Ribar, kao i koncert izvorne narodne muzike Kroz Kosovo i Metohiju sa pesmom i igrom koji će se održati u Etnografskom muzeju i biti jedinstvena prilika za posetioce da čuju deo značajnog i autentičnog srpskog muzičkog nasleđa.

Milan Lazović, v.d. direktora Centra beogradskih festivala (CEBEF), institucije koja od pre dve godine organizuje sve festivale čiji je osnivač Skupština grada Beograda, rekao je da ove godine program BEMUS-a uspešno osmišljen, da je bogat i raznovrstan.

– Imali smo veliku odgovornost da nastavimo tradiciju najvećeg ovdašnjeg festivala umetničke muzike. Mislim da smo u tome uspeli i da ovogodišnji program sledi svetlu tradiciju BEMUS-a, svetkovine koja je utemeljena u kulturnom životu Beograda.

Program BEMUS-a će se odvijati u salama Kolarčeve zadužbine, Sava centra, Etnografskog muzeja, u Svečanoj Sali skupštine grada Beograda i u Sabornoj crkvi. Kompleti ulaznica, kao i pojedinačne ulaznice, u prodaji su od 30. septembra, a festival će publici ponuditi i četiri besplatna koncerta.

 

[stextbox id=”stb_style_796310″]bemus2015BEMUS je kulturna manifestaciju koja je od izuzetnog značaja za grad Beograd. Od svog osnivanja festival je promovisao lokalne umetnike, soliste i ansamble i predstavljao veoma atraktivne inostrane programe. Tokom poslednjih deset godina koncerte na BEMUS-u su održali holandski Royal Concertgebouw Orchestra, Simfonijski orkestar Geterborga, Budimpeštanski festivalski orkestar, Simfonijski orkestar radio Frankfurta, Minhensha filharmonija, RAI orkestar iz Torina, Njujorška filharmonija… Nastupili su i Ansambl perkusionista iz Strazbura, Pekinška opera, Balet Morisa Bežera iz Lozane, Balet Borisa Ejfmana, kao i solisti – Marta Argerić, Zubin Mehta, Nelson Freire, Melvin Tan, Stiven Kovačević, Žan Iv Tibode, Džulijan Rahlin, Leonidas Kavakos… Pored koncerata renomiranih muzičara, BEMUS je u svom programu uvek imao i koncerte mladih umetnika koji su na početku svoje profesionalne karijere.[/stextbox]

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email