Nagradno putovanje za daljske srednjoškolce

Piše: P-portal.net

Učenici Srednje škole Dalj posetili su 9. maja, na Dan Evrope, Strazbur gde su zajedno sa više od 600 svojih vršnjaka iz 28 evropskih zemalja učestvovali u radu Evropskog parlamenta. ...

Učenici Srednje škole Dalj posetili su 9. maja, na Dan Evrope, Strazbur gde su zajedno sa više od 600 svojih vršnjaka iz 28 evropskih zemalja učestvovali u radu Evropskog parlamenta. Bila je to nagrada daljskim srednjoškolcima koji su pobedili na konkursu “Izbori za EU parlament: zašto je moj glas važan?” Ureda za informisanje Evropskog parlamenta u Hrvatskoj.

Njih 24-ero u Strazbur su vodile dve profesorke: Nataša Seršić i Ivana Bertić Bulić.

– Javili smo se na konkurs koji se sastojao od snimanja video spota na temu kako motivisati mlade ljude da izađu na glasanje, budući da je postotak mladih koji to čine veoma nizak. Kratki film smo snimili u saradnji sa Proni centrom iz Osijeka koji nam je ranije pružio edukaciju snimanja filmova. Edukaciju je prošlo naših sedam učenika kroz sedam radionica i to nam je bila prilika da pokažemo šta smo naučili. Naš video uradak je pobedio u konkurenciji 50 škola i tako smo dobili priliku da mi Daljci, mi Slavonci predstavljamo Hrvatsku jedan dan u Evropskom parlamentu i da učestvujemo u debatama, kaže profesorka Nataša Seršić.

– Poseta je ispunila sva naša očekivanja. Osim upoznavanja rada evropskih institucija imali smo prilku za jačanje jezičnih veština, sklapanje prijateljstava i razmenu iskustava s mladima iz drugih evropskih zemalja, kazala nam je Maja Kostadinović. Film koji je daljske srednjoškolce odveo na trodnevno putovanje u Francusku i Nemačku, šalje poruku o tome šta mladi žele u EU i o važnosti izlaska na izbore za Evropski parlament.

– Smatram da mladi trebaju izaći na izbore i da je naš glas jednako važan. Iz Dalja smo poslali poruke u boci, a na njima smo napisali da želimo jednakost, slobodu govora i učenja, besplatno školovanje. Sve smo to snimili, bocu zapečatili i pustili je Dunavom, kaže Marija Andrijin.

Učenici su u Evropskom parlamentu raspravljali o temama kao što su nezaposlenost, pravo glasa, ljudska prava i ekologija, postavljali pitanja evroparlamentacima te učestvovali u kvizu “Eurogame” kroz koji su pokazali svoje znanje iz opšte kulture. Stefan Ilić je bio izuzetno aktivan te je izabran za predstavnika grupe od stotinjak svojih vršnjaka, a u kvizu se plasirao među 16 najboljih.

– Bio sam u grupi s još troje učenika iz Francuske, Belgije i Španije. Svako je prvo rešio pitanja na svom maternjem jeziku, a onda smo zajednički odgovarali na drugim službenim jezicima Evropske unije, kaže ovaj srednjoškolac koji je tom prilikom pokazao i zavidno znanje engleskog jezika.

Osim Parlamenta i zgrade Veća Europe, daljski srednjoškolci su tokom trodnevnog putovanja obišli i uži centar Strazbura, a u povratku nemački grad Stuttgart gde su popodne proveli na tamošnjem prolećnom sajmu.

Izvor: SNV


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: