Muzej stradalim Srbima u glinskoj ckrvi

Piše: P-portal.net

Spomen-obilježje Srbima stradalim u glinskoj srpskoj pravoslavnoj crkvi 1941. godine trebalo bi urediti u Parohijskom domu u Glini. Ovaj prijedlog pokrenuli su aktivisti srpske zajednice iz Pitsburga i Čikaga u ...

Spomen-obilježje Srbima stradalim u glinskoj srpskoj pravoslavnoj crkvi 1941. godine trebalo bi urediti u Parohijskom domu u Glini. Ovaj prijedlog pokrenuli su aktivisti srpske zajednice iz Pitsburga i Čikaga u Sjedinjenim Američkim Državama Mim Bižić, Mile Barbir, Svetozar Dančuo i sveštenik Đuro Krošnjar. Pošto se uskoro planira rekonstrukcija parohijskog doma to je prilika, kako smatraju, da se u okviru tih radova u dijelu ove dvospratne zgrade u centru Gline uredi Muzej ili Spomen-soba glinskim mučenicima. Inicijatori su putem nadležnog sveštenika zatražili blagoslov od vladike gornjokarlovačkog Gerasima, u čijoj je nadležnosti i glinska parohija.

Parohijski dom u Glini

Ova inicijativa, očekuje se, trebala bi biti prihvaćena u srpskoj zajednici u Americi i Kanadi, ali i od potomaka stradalih Srba s Korduna i Banije koji žive po cijelom svijetu. Pored ideje, inicijatori obećavaju i konkretnu pomoć u prikupljanju sredstava u Americi i Kanadi za uređenje Parohijskog doma u Glini koji je decenijama bio zapušten i trenutno je u ruševnom stanju. Podršku očekuju i od srpskih udruženja u Americi, od najstarijeg – Srpskog nacionalnog saveza iz Pitsburga, preko Srpskog društva Kordun iz Toronta, pa do najmlađeg i najaktivnijeg – Udruženja krajiških Srba „Prelo“ iz Čikaga. Biće zatražena i podrška Srpskog narodnog vijeća i drugih srpskih organizacija u Hrvatskoj, kao i od krajiških udruženja u Srbiji i Republici Srpskoj. Jedna od tih adresa je i Odbor Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

Ako dođe do realizacije ovoga projekta značajnu pomoć moći će da pruže kordunaška i banijska udruženja u Srbiji, a u izradi stalne muzejske postavke nezaobilazan je Muzej genocida iz Beograda u čijoj postavi je i dio posvećen stratištu u Glini.

Srbi u glinskoj crkvi pre pokolja

Ustaški pokolj Srba u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Glini u ljeto 1941. godine zgrozio je cijeli slobodarski svijet, a vijest se iz okupirane Evrope „probila“ i do Amerike o čemu je pisala i ondašnja američka štampa.

Spomen obiježje glinskim mučenicima bilo je postavljeno ispred Spomen doma u Glini, i ploče s imenima svih stradalih osveštao je 30. jula 1995. godine tadašnji srpski patrijarh Pavle. Samo desetak dana kasnije, ulaskom Hrvatske vojske u Glinu, ploče su razbijene i uništene. U dijelu oltara Srpskog hrama Rođenja presvete Bogorodice u Glini nalazi se sarkofag u kojem su mošti i zemlja natopljena krvlju Svetih glinskih Mučenika.

 

Izvor: Banija Online, autor: S. Dančuo


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: