Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrabačko-ljubljanski G. dr Porfirije, zajedno sa Njegovom Svetošću Patrijarhom srpskim G. Irinejom i drugim Arhijerejima naše Svete Crkve, boravio je u periodu od 4. do 6. oktobra 2014. godine, u trodnevnoj poseti kraljevini Švedskoj, povodom osvećenja hrama Svetog Save u Stokholmu.

Tim povodom, u nedelju, 5. oktobra 2014. godine, Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej osvetio je hram Svetog Save i služio svetu Arhijerejsku liturgiju uz sasluženje Mitropolita Kleope iz Vaseljenske Patrijaršije, Episkopa Makarija iz Rumunske Pravoslavne Crkve, Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog G. dr Porfirija i Preosvećenih Arhijerejâ: Episkopa kanadskog G. Georgija, Episkopa bačkog G. dr Irineja, Episkopa britansko-skandinavskog G. Dositeja, Episkopa jegarskog i vikara bačkog G. Jeronima, kao i preko 40 sveštenika i dvojice đakona.

Osvećenju hrama u Stokholmu prisustvovai su i predstavnici drugih crkava u Švedskoj, Arhiepiskop sirijske Jakovitske crkve g. Julije Abdulahal Galo Šabo, Episkop dohalkidonske Sirijske crkve g. Dioskor Benjamin Atal, koji su i odlikovani ordenom Svetog Save za nesebičnu bratsku ljubav koju su pokazivali minulih godina prema našoj Crkvi i narodu, kao i predstavnici Rimokatoličke crkve i Protestantske crkve Kraljevine Švedske.

Ovom veličanstvenom događaju prisustovali su i Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina, kao i ambasador Republike Srbije u Kraljevini Švedskoj, Njegova Ekselencija dr Dušan Crnogorčević, amabasadori pravoslavnih zemalja u Ševdskoj i veliki broj vernog naroda bogospasavane Eparhije britansko-skandinavske.

 

Preuzeto sa sajta Mitropolije zagrebačko-ljubljanske

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email