Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

Mitropolit Porfirije služio parastos žrtvama „Oluje“

Na 25. godišnjicu početka vojne akcije „Oluja“ мitropolit Porfirije služio je parastos nevino postradalim žrtvama ratnih dešanja 90-ih

U utorak 4. avgusta, na 25. godišnjicu početka vojne operacije „Oluja“, u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg služen je parastos nevino postradalim žrtvama ratnog vihora.

Okružen sveštenstvom Sabornog hrama, predstavnicima Srpskog narodnog vijeća, Ambasade Republike Srbije i vernicima, мitropolit Porfirije je služio godišnji parastos žrtvama postradalim u „Oluji“, ali i u danima koji su usledili neposredno posle same vojne akcije.

U besedi koju je izgovorio nakon službe, mitropolit je istakao da su u svakom ratu, a posebno u ratu naroda, svi gubitnici. Kao što je rat po sebi poraz, ali i posledica izopačenja ljudske prirode, tako je i slavljenje rata slavljenje poraza. To je još veće izopačenje od samog rata, jer njime se slavi zlo.

Vladika rešenje vidi u pokajanju i molitvi.

„Kada se molimo za pokojne, molimo se da im Gospod podari Carstvo nebesko. Molitvom mi u sebi budimo raspoloženje pokajanja. Budimo u sebi potrebu borbe sa ostrašćenošću koja je u nama. Kroz pokajanje se pitamo da li i na koji način doprinosimo zlu – pitamo se da li produžavamo spiralu zla koja postoji u ovom svetu“, rekao je mitropolit.

Nakon parastosa, mitropolit je prisustvovao tradicionalnom komemorativnom okupljanju u Srpskom narodnom vijeću i čitanju trinaeste „Izjave sjećanja“. Svoje obraćanje Mitropolit je nastavio u duhu besede izgovorene u crkvi.

„Moleći se za svu našu braću i sestre postradale u Oluji, treba da znamo da je rat najveće zlo koje može da zadesi pojedinca, grupe i narode – a zahvatao je ponekada i ceo svet. Svako slavljenje rata je uvećavanje zla i produbljivanje mržnje. Kada slavimo bilo koju pobedu koja podrazumeva prolivanje krvi, mi degradiramo sebe i svoje ljudsko dostojanstvo“, rekao je.

„Treba da pođemo od toga šta Bog hoće od nas. Treba da slavimo mir, razumevanje, solidarsnost i iznad svega ljubav, i nikad da ne dozvolimo sebi da slavimo rat. Svakim slavljenjem rata, ostavljamo mogućnost novim nesporazumima, a time i novim ratovima“, zaključio je mitropolit Porfirije.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email