Na svečanosti održanoj u utorak u Stokholmu, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije odlikovan je ordenom Svetog Ignatija za njegov doprinos pomirenju naroda na Balkanu i predani rad na unapređenju jedinstva među hrišćanima, saopšteno je iz SPC. Obraćajući se ovogodišnjem laureatu, gospodin Mihael Halm, dekan Teološke akademije Svetog Ignatija, istakao je da je mirotvorni doprinos Mitropolita Porfirija zapažen i visoko vrednovan na međunarodnom planu. Dekan Halm je takođe naglasio da je Mitropolit Porfirije u manastiru Kovilju razvio monašku duhovnost koja je uključivala i socijalni doprinos i otvarenje prema široj zajednici, a posebno prema onima koji su odbačeni od društva.

– Ovu duhovnu otvorenost nastavio je da razvija i kao Mitropolit u Hrvatskoj i Sloveniji, gde ističe da crkva treba da bude otvorena za društvo i kontekst u kojem deluje, da bude u trajnom dijalogu i potrazi za pomirenjem… Zbog ovakve duhovne otvorenosti Mitropolit Porfirije je, takođe, omogućio oživljavanje težnje hrišćanskih zajednica za jedinstvom – rekao je ugledni skandinavski naučnik obrazlažući odluku da visoko odličje ove godine bude dodeljeno mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom.

Zahvaljujući na ukazanoj časti, mitropolit Porfirije je naglasio da priznanje ovako visokog međunarodnog ranga, a posebno ličnosti koje su ranije odlikovane, za njega predstavljaju obavezu da u budućem radu pokaže i dokaže da ga je dostojan. Mitropolit Porfirije je održao predavanje na temu „Čovekovo dostojanstvo, sloboda i socijalno delovanje Crkve”.

Ordenom Svetog Ignatija prethodnih godina, između ostalih, odlikovani su patrijarh Sirijske crkve Mor Ignatije Jefrem II, papa Koptske pravoslavne crkve, Tavardos II i Kerstin Enlud, direktor krovne hrišćanske studijske organizacije Bild”. Orden se dodeljuje zaslužnim i uglednim crkvenim ličnostima, na međunarodnom nivou za unapređenje jedinstva među hrišćanima i za izraziti doprinos haritativnom delovanju, kako stoji u Statutu ugledne Akademije Svetog Ignatija.

Svečanosti su prisustvali predstavnici hrišćanskih crkava koje deluju u Švedskoj: Evangeličke Crkve, Rimokatoličke Crkve, Antiohijske Patrijaršije, Srpske Pravoslavne Crkve, Sirijske dohalkindonske Crkve, kao i zvanice iz univerzitetskog i kulturnog života Stokholma.

Izvor: Politika 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email