fbpx

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Udruženje „Milutin Milanković“ 17. i 18. novembra ove godine organizuje međunarodni skup posvećen naučnom doprinosu Milutina Milankovića oličenom u njegovoj teoriji o klimatskim promenama, saopštili su iz Udruženja Milutin Milanković.

Ove godine osniva se i Muzej Milutina Milankovića u sastavu Udruženja, pa će se, na ovaj način, prikupiti, objediniti, obraditi i sistematizovati zaostavština slavnog naučnika kroz stalnu postavku.

Cilj celokupnog programa jeste da se obeležavanjem stogodišnjice od objavljivanja Milankovićeve Matematičke teorije toplotnih pojava izazvanih Sunčevim zračenjem u Parizu sagledaju dostignuća i trasiraju dalji pravci primenjenih istraživanja u vezi sa ublažavanjem posledica klimatskih promena i vremenskih ekstrema u narednih 100 godina.

U pripremi i realizaciji obležavanja jubileja uključeni su mnogobrojni domaći i strani univerziteti i naučne institucije, kao i istaknuti pojedinci koji se bave istraživanjima u vezi sa Milankovićevom teorijom iz Austrije, gde je Milanković diplomirao i doktorirao na Tehničkom univerzitetu u Beču, iz Mađarske, gde je knjiga napisana, i Francuske, gde je knjiga objavljena.

Svečanom i stručnom skupu kao centralnim događajima prethodiće tematske izložbe, promotivna predavanja, dokumentarni filmovi i radni sastanci u saradnji sa kulturnim centrima i stručnjacima, kao i međunarodni kolokvijum „Milanković u Budimpešti“, koji će se održati u Budimpešti, u Mađarskoj.

U Beogradu će ovim povodom biti otkrivena ploča o proglašenju Univerziteta u Beogradu za mesto od istorijskog značaja za razvoj fizičkih nauka, upravo zahvaljujući radovima Milutina Milankovića posvećenim teoriji o klimatskim promenama.

U Starom Slankamenu, kao mestu od značaja za samu teoriju, biće organizovana poseta lesnim profilima.

Centar za promociju nauke je uključen kao partnerska organizacija i podrška u organizaciji obeležavanja ovog jubileja. Jedan od fokusa kojima se Centar bavi kroz međunarodni projekat TeRRIFFICA su upravo klimatske promene, a tokom leta uključuje i građane Beograda u aktuelnu klimatsku akciju „Rashladi grad“.

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: