Ustavni sud Hrvatske stavio je osećanja onih kojima smeta ćirilica iznad zakona i Ustava, stvorio prostor za novo sukobljavanje, a Srbe gurnuo u geta – rekao je u intervjuu za Blic Milorad Pupovac, predsednik SNV, komentarišući odluku Ustavnog suda Hrvatske.

Kako Srbi u Hrvatskoj gledaju na odluku Ustavnog suda Hrvatske?
– Odluka Ustavnog suda spasla je, sa jedne strane, Hrvatsku krajnje blamaže koju je stvarala referendumska inicijativa. Ustavna odluka je istovremeno dala za pravo inicijatorima referenduma. Odbacili su referendumsko pitanje, ali su prihvatili sadržaj inicijative.

Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina praktično je suspendovan?
– Zakon se može primenjivati, ali ukoliko se naiđe na otpor u toj primeni, ukoliko neko odluči da skine dvojezične ploče, država ne bi imala mogućnost niti da interveniše policijom, da zaštiti zakonitost i državnu imovinu, niti da privede osobu ukoliko ona sama ne bi htela. Tako je Ustavni sud dao sebi ovlasti koje po ustavnom zakonu nema i stvorio neku vrstu ustavnopravne krize u zemlji, jer je pronašao viši argument i od Ustava i od zakona a to su osećanja onih koji mogu imati nešto protiv ćirilice.

Šta očekujete da će se desiti za godinu dana, koliko je Ustavni sud dao rok da se situacija reši?
– Odluka Ustavnog suda sadrži dva elementa koji predstavljaju ograničenja za svaku primenu zakona. Prvo je to da se mora uvažavati osećanje pripadnika većinskog naroda kad je posredi primena ovog zakona, što znači ako su osećaji negativni, onda se zakon ne može primeniti. Stvorio je pretpostavke da se zakon može primenjivati u ograničenom obimu, a to znači samo na nekim područjima grada gde su pripadnici manjina većina. Time su Srbe gurnuli u geto i dali za pravo zahtevu “stožeraša”, pokretača referendumske inicijative.

Šta očekujete da će uraditi “stožeraši”?
– Oni mogu pokrenuti inicijativu da se bilo gde u Hrvatskoj stopira primena Zakona o dvopismenosti jer imaju zato iznete razloge u odluci Ustavnog suda. Odluka suda je ostavila prostor za dalje sukobljavanje.

 

Izvor: Blic

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email