fbpx

Mikser festival 2016 – Kreativnost i osetljivo društvo

Mikser festival 2016 – Kreativnost i osetljivo društvo

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Nedavno održan Mikser festival, osmi po redu, pretvorio je ovog juna beogradsku četvrt Savamala u uzbudljivu kreativnu košnicu, punu zanimljivih programa i posetilaca.

[pullquote]Miksalište
Novi prostor beogradskog Miksališta namenjen pružanju pomoći izbeglicama, ali i njihovoj integraciji u društvo, počeo je da radi u sredu, 1. juna, u prostoru u Gavrila Principa 15. Stari prostor je nedavno srušen u ilegalnoj i misterioznoj akciji rušenja objekata u Savamali. Tokom održavanja Mikser festivala u novom prostoru Miksališta održano je nekoliko radionica i jedna panel diskusija.[/pullquote]

Pod sloganom Osetljivo društvo (Sensitive Society) ovogodišnji Mikser je od 8. do 12. juna ponudio mnoge konstruktivne razgovore o rodnoj ravnopravnosti, ženskom stvaralaštvu, društvenoj jednakosti, otvorenom dijalogu, multikulturalnosti, kao i o efikasnijem rešavanju konflikata.

Mikser je predstavio mnoge domaće i inostrane umetnike i predavače, a Savamala je i ovog juna imala posebnu atmosferu. Ovogodišnje izdanje festivala je podsetilo na probleme koji tište društvo, ukazalo na rešenja, produbilo razgovore, donelo nove ideje i inicijative. U Mikser House-u, u galerijama na području Savamale i na uličnom prostoru posetioci festivala su mogli da vide mnoge zanimljive izložbe. Postavke su predstavile radove raznolikih umetnika, predstavljena je dizajnerska scena regiona, kao i najuspešniji dizajneri i kompanije. Festivalski program je, pored razgovora koji su se ticali izbegličke krize, obuhvatio i razgovore o obrazovanju, interesantne performanse, program za najmlađe, muzički program koji se odvijao na dve bine.

Osetljivi gradovi

Ivan Kucina, programski direktor segmenta festivala Mikser Talks, naveo je da su razgovori na Mikseru ove godine postavljeni kao reakcija na sve ono što se dešavalo tokom prošle godine sa izbeglicama koje su počele da dolaze u Savamalu.
Ovogodišnji Mikser razgovori bili su posvećeni osetljivim gradovima (Sensitive Cities), imali mnogo domaćih i inostranih učesnika, i bavili se promovisanjem ideje učešća građana u procesima razvoja grada. Čuli su se mogući načini kako rešiti probleme koje je donela izbeglička kriza – putem otvorenog dijaloga između građana, raznih organizacija i organa vlasti. Održane su radionice u kojima su predstavljeni prvi koraci u procesu integracije izbeglica u evropsko društvo, a izložbeni program je publici predstavio i približio lične priče ljudi koji svakodnevno prolaze kroz Beograd.

Beleske o krizi 2Zanimljiv je bio i performans Beleške o krizi grčke pozorišne trupe Zest. Ovaj performans je veoma angažovana politička predstava nastala na osnovu priča maloletnih izbeglica koje su stizale u Grčku u jedan tamošnji izbeglički kamp. Autori upečatljivog i veoma emotivnog performansa naveli su: “Naš cilj je bio da istražimo izbegličku krizu – ne kroz bol izbeglica, već kroz licemerje našeg društva, i to kako se ono bavi tim bolom.“

Žensko stvaralaštvo

Jedna od tema Miksera ove godine je bila i – žensko stvaralaštvo. Predstavljene su vizionarske ideje ženskih autora, posebno iz oblasti arhitekture i dizajna. Održane su mnoge prezentacije, razgovori, performansi… Interesantna izložba Žensko stvaralaštvo u arhitekturi Srbije i Crne Gore u XX veku predstavila je žene arhitekte sa ovih prostora i podsetila na sve njihove značajne projekte. Milena Zandović, koautor izložbe je prilikom otvaranja istakla: „ Ova izložba je prvi pokušaj da se prikaže celovit pogled ženskog stvaralaštva u arhitekturi XX veka“. Izložba je hronološki predstavila žene arhitekte XX veka – od Jadranke Načić koja je stvarala početkom XX veka (i koja je autorka zgrade škole Kralj Petar I u Beogradu), do žena arhitekata iz druge polovine i s kraja XX veka.

Dizajn regiona

Na Mikseru 2016 održana je i izložba mladih dizajnera iz čitavog regiona, učesnika projekta Young Balkan Designers. Cilj inicijative Young Balkan Designers je da ujedini regionalnu dizajnersku scenu, približi je međunarodnom tržištu i ojača njen kreativni potencijal. Cilj je i doprinos obnavljanju multikulturalne saradnje na Balkanu.

Slogan ovogodišnjeg izdanja projekta “Young Balkan Designers” bio je “Novo analogno”, Projekat je pozvao dizajnere da istraže načine na koje Balkan kao društvo može da aktivira i afirmiše vrednosti sopstvenih kulturnih dobara i doprinese globalnoj diskusiji o dehumanizaciji procesa proizvodnje. Izložba u Mikser House-u predstavila je najbolje radove sa konkursa, inovativna i sveža dizajnerska rešenja, koja odlikuje savremen pogled na industrijski dizajn.
Tokom festivala, u prostoru Mikser House-a, publika je imala priliku da pogleda i zanimljivu izložbu balkanskog dizajna pod nazivom Balkan Design Expo. Predstavili su se interesantni proizvođači iz regiona, kompanije koje uspešno sarađuju sa talentovanim dizajnerima.

Pored ostalih, predstavljen je i Folkk, dizajnerski brend koji u Srbiji povezuje zanatlije iz ruralnih sredina sa veoma talentovanim dizajnerima, sa idejom da se naprave unikatni proizvodi koji su zanimljivi i domaćem i inostranom tržištu. Folkk u svojoj ponudi ima autentične poslužavnike od drveta, ćilime i jastuke sa prepoznatljivim etno motivima sa juga Srbije. Postavka je predstavila i brend Hookl un Stool beogradskog dizajnera Aleksandra Ugrešića, unikatan drveni nameštaj nastao na tragu skandinavskog minimalističkog dizajna. Među regionalnim predstavnicima na postavci Balkan Design Expo, pored ostalih, bili su i Gazzda – brend nameštaja iz BIH koji je nastao u saradnji kompanija i talentovanih dizajnera, brend Zanat, takođe iz BIH koji proizvodi nameštaj koji odlikuje tehnika ručnog rezbarenja drveta, kao i zagrebačka kompanija Prostoria koja se bavi prodajom dizajnerskog nameštaja.

[pullquote class=”full”]

Konferencija Balkanskih dizajnera
Uoči ovogodišnjeg Mikser festivala, u Mikser Houseu 7. i 8. juna održana je dvodnevna konferencija platforme Balkanska dizajnerska mreža – Budućnost Balkanske dizajnerske mreže u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva, Miksera i Public Rooma.
Stručnjaci iz oblasti dizajna, predstavnici organizacija i institicija govorili su o budućnosti balkanskog dizajna. Prvi dan konferencije pod nazivom Balkanski dizajn i regionalne saradnje otvorio je panel Budući planovi Balkanske dizajnerske mreže. Učestvovali su: Ivana Borovnjak i Nikola Radeljković (HDD, Zagreb), Maja Lalić (Mikser, Beograd), Aleksandar Velinovski (Public Room, Skoplje), Saimir Kristo (Polis University, Tirana), Cvetka Požar i Anja Zorko (MAO, Ljubljana), Marko Radenković (Nova Iskra, Beograd), Nedim Mutevelić (Days of Architecture, Sarajevo), Ana Matić (FLUID dizajn forum Montenegro, Cetinje) i Severin Filek (designaustria, Beč). Održan je i panel Šta dizajn znači na Balkanu i kako Balkan može doprineti dizajnu?

Drugi dan bio je posvećen Mladim balkanskim dizajnerima. Održan je panel Dizajn u praksi: Prednosti neformalnog obrazovanja. Mladi dizajneri iz regiona predstavili su rezultate svojih rezidencija održanih u Zagrebu, Beogradu i Skoplju u kompanijama Urum, We and Nature i Dizajn DN (Makedonija), Spin Valis, Prostoria i Regeneracija (Hrvatska), te GIR i Metalac (Srbija).

[/pullquote]

 

Crna kutija

Black Box 2Veoma posećena i zapažena ove godine bila je izložba Black Box predstavljena na uličnom prostoru u blizini Mikser House-a. Izložbu su činile crne kutije sa autorskim radovima. Svaki autor je raspolagao kutijom određene veličine i u nju smestio svoj rad koji je odgovorio na temu “Brisanje prošlosti”. Ovaj projekat koji se realizuje u saradnji sa Fakultetom primenjene umetnosti prvi put je uspešno predstavljen na prošlogodišnjem Mikser festivalu. Marko Lađušić, programski direktor Mikser festivala, je za ovogodišnji Black Box rekao:

“Projekat je zreo i dobro je osmišljen. Tema promišljanja prošlosti je angažovana tema. Predstavljeni su potpuno različiti radovi . Crna kutija je bila mogućnost za mnoge mlade umetnike da se izraze i da prokomentarišu trenutak u kom živimo. Izloženo je 100 radova, a autori su potpuno heterogeni – od profesora na fakultetu do street artista koji tek što su izašli iz srednje škole.”

EDU Zona i angažovani filmovi

Ovogodišnji Mikser imao je mnogo posetilaca i u okviru EDU zone, segmenta festivala koji se bavio obrazovanjem. Govorilo se o budućnosti nauke, neformalnom i inkluzivnom obrazovanju, samoobrazovanju… Kino Mikser je publici ponudio snažne, emotivne i angažovane filmove sa temom izbegličke krize, kao i društvene jednakosti, a segment namenjen najmlađim posetiocima obuhvatio je vesele i kreativne radionice. Svoj program u okviru Mikser festivala imali su i popularni klubovi u Savamali – Mladost, Radost i Ludost.

[pullquote class=”full”]Muzički program Miksera 2016
koncertNa glavnom Balkanmala stejdžu u Depo magacinu u Savamali nastupili su mnogi muzičari iz regiona – Mostar Sevdah Reunion, Esma Redžepova, orkestar Bobana Markovića, Bora Dugić , Crne mambe iz Niša koje odlikuje jedinstven zvuk – spoj snažnih duvača, bluz i džez uticaja. Muzički program ovogodišnjeg Mikseta imao je i svoj stejdž na otvorenom, u ulici Braće Krsmanović, nedaleko od Brankovog mosta. Na ovom stejdžu su uglavnom nastupale dame, muzičarke iz čitavog regiona. Pored ostalih nastupili su i hrvatski bend Elenental, beogradska ženska grupa E-Play, sopran Katarina Jovanović, kantautorka Ana Ćurčin.[/pullquote]

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: