Danas se obilježava Međunarodni dan nestalih osoba, koji je od ove godine u Hrvatskoj i spomendan. Obilježavanje je počelo odavanjem počasti na Mirogoju kod Zida boli, a nastavljeno u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma konferencijom „Pravo obitelji na istinu – pravo nestalih na identitet“. Na konferenciji je sudjelovao i premijer Andrej Plenković, koji je u ime Vlade i osobno izrazio duboko poštovanje svima koji očekuju istinu o sudbini najmilijih.

– Vlada ima obvezu trajnog angažmana u pronalaženju svake nestale sudbine. Nasilna odvođenja u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku povezana su sa sustavnim grubim kršenjima temeljnih ljudskih prava – na slobodu i život, poručio je Plenković, prenosi HRT.

U regionu se, nakon ratova devedesetih godina prošlog stoljeća na prostoru bivše Jugoslavije, još uvijek traga za oko 10.000 osoba. Od toga je sudbina 1869 hrvatskih građana, prema podacima Uprave za zatočene i nestale, još uvijek nepoznata. Među njima su građani Hrvatske različitih nacionalnosti.

Ne propustivši priliku da naglasi „velikosrpsku agresiju na Hrvatsku“, premijer je u svom obraćanju suptilno podijelio žrtve svrstavši ih sve pod žrtve „velikosrpske agresije“, što implicira na njihovu hrvatsku nacionalnost.

Na samitu o Zapadnom Balkanu održanom u Londonu u julu 2018. godine, u Zajedničkoj deklaraciji regionalni lideri su se obavezali da će osigurati nepristrane i efikasne istrage u slučajevima nestalih osoba, da će riješiti što više slučajeva, aktivno uključiti porodice u proces, te se suzdržati od politizacije tog pitanja.

U isto vrijeme, danas je u Dalju održan sastanak Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih i invalidnih osoba „Protiv zaborava“. Okupljeni članovi su prisjetili svojih porodičnih tragedija, odnosno svojih najmilijih koji su nestali tokom rata 90-tih godina u Hrvatskoj.

Saborska zastupnica Dragana Jeckov zajedno sa stranačkim kolegama razgovarala je sa članovima udruženja i poručila im da će Klub zastupnika SDSS-a svojim djelovanjem i dalje insistirati na intenzivnijoj potrazi za nestalim pripadnicima srpske zajednice, kao i potrebi da se svim civilnim žrtvama i njihovim porodicama posveti potrebna pažnja lišena svake diskriminacije i politizacije.

Dokumentaciono informacioni centar Veritas je u današnjem saopštenju iznio podatke koji se razlikuju od zvaničnih brojki u Hrvatskoj. U saopštenju se ističe da se i ove godine u javnost iznose podaci Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) da se iz ratova devedesetih s područja bivše Jugoslavije traga za ukupno 10.025 osoba, od čega 1.975 sa područja Hrvatske.

„Na spisku nestalih Srba s područja Hrvatske na današnji dan, prema Veritasovim podacima, nalazi se 1.714 osoba, među kojima je 1.240 (72%) civila i 474 (28%) žena. Najviše ih je nestalo u posljednjoj ratnoj godini – 837 (49%), a zatim u prvoj 697 (41%). Međutim, više od trećine s tog spiska ne nalazi se u Knjizi nestalih na području Hrvatske“, kaže se u saopštenju.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email