fbpx

Međunarodni dan maternjeg jezika

Međunarodni dan maternjeg jezika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pokrenula je kampanju za očuvanje srpskog jezika

Povodom Međunarodnog dana očuvanja maternjeg jezika 21. februara, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pokrenula je kampanju za očuvanje srpskog jezika. Više spotova, u kojima različitim narečjima, srpskim jezikom govore Srbi iz cele Srbije, od Кosova i Metohije do Vojvodine, iz regiona – Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i iz dijaspore, biće emitovano na Javnom servisu – RTS-u, kao i na društvenim mrežama.

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, izjavio je da je srpski jezik bogat i raznovrstan, da nije najlakši za učenje, ali da je jedan od najlepših.

„Namera nam je da, u godini kada se u okruženju sprovodi popis stanovništva, čiji je jedan od ključnih elemenata baš maternji jezik, podignemo svest o značaju srpskog jezika. Mi ne možemo da utičemo na to kako će druti nazivati svoj jezik, ali možemo da utičemo na to kako ćemo mi sačuvati svoj. U dijaspori je, s druge strane, srpski jezik osnovna nit koja povezuje čitavu zajednicu. Ako se jezik zaboravi, ta nit se prekida i gubi se deo identiteta. Svaki Srbin, pogotovo pripadnik druge ili treće generacije u inostranstvu, koji pored jezika države u kojoj živi, zna i srpski jezik, predstavlja most između Srbije i sveta i bogatstvo za sve nas”, poručio je Gujon, a saopštili su iz Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Članice Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESКO) od 1999. godine obeležavaju 21. februara Međunarodni dan maternjeg jezika kako bi promovisale jezičku i kulturnu raznovrsnost, kao i višejezičnost.

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama:

NAJNOVIJE

KOMENTARI

Umirali su i drugi, ali nitko nije ostavljao ovoliku prazninu
Ispravak iskrivka