Osma po redu kulturna i duhovna manifestacija posvećena znamenitom srpskom pesniku Branku Radičeviću ”Brankovi dani u Vukovaru” svečano je zatvorena 5. oktobra pored hrama Svete Petke na Dobroj vodi.

Učešće u programu uzeli su članovi Vukovarskog srpskog pevačkog društva ”Javor”, recitatori vukovarske Gimnazije te članovi Srpskog kulturno-umetničkog društva ”Jovan Jovanović Zmaj” iz Bijelog Brda. Nagradom ”Ružica Radičević” nagrađeni su najbolji literarni radovi nastali u okviru raspisanog konkursa na slobodnu temu, dok su nagradom “Mina Karadžić” nagrađeni najbolji likovni radovi.

Manifestacija je otvorena besedom o Branku Radičeviću, koju je kazivao profesor doktor Dušan Ivanić sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Profesor Ivanić je priređivač jedinog izdanja celokupnih sabranih pesama Branka Radičevića, u izdanju Književne zadruge.

“Moglo bi se reći da je Branko Radičević deo identiteta ne samo srpske poezije novoga doba. Branko Radičević se smatra savremenikom srpske poezije ili poezije novijeg doba, utemeljivač je onoga što će doneti Jovan Jovanović Zmaj, Laza Kostić, Đura Jakšić i srpska poezija do današnjega dana”- izjavio je Dušan Ivanić.

Recital “Da si zvezda sele moja” kazivali su članovi recitatorske sekije Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo, a učenike je pripremila i uvežbala profesorka srpskog jezika Danijela Atlagić, voditeljka dramsko–recitatorke sekcije borovske Prosvjete.

Osnivač i organizator manifestacije “Brankovi dani u Vukovaru” je drugi vukovarski paroh, protojerej-stavrofor Jovan Radivojević.

“Kada smo je osnivali, prvi i osnovni cilj je bio da se bogoljubivi narod hrišćanski sabere ovde, na ovom izvoru svete lekovite vode, da u ovom parčetu zemaljskog raja okrepe i svoju dušu i svoje telo, dolazeći na svete liturgije. Uvideo sam potrebu da se organizuje jedna manifestacija sa kojom bi na neki način u dušama i srcima naših ljudi koji ovde dolaze evocirali uspomene na velikana iz naše istorije i otuda ova manifestacija u čast Branka Radičevića. Svi znamo da je njegova majka Ružica rođena u Vukovaru i da je on dolazio na Dobru vodu i pored hrama Svete Petke pisao svoje pesme. Želim da kroz ovu manifestaciju pomognem ljudima, da uvek i na svakom mestu znaju ko su, šta su, kome pripadaju, da se nikada ne zastide svoga imena, svoga jezika, svoga pisma, da sa ponosom i dikom svim ljudima koji žive zajedno sa nama pokažu da mi jesmo narod koji ima ne samo svoje slavne pretke nego i slavnu prošlost, da mi nismo divlji narod, nego narod kulture, narod jezika, pisma, vere, a evo i ova manifestacija to dokazuje.”

 

Izvor: Radio Borovo

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email