Boško Gagić, vd. predsjednika SKD Prosvjeta, Pododbor Glina: Sve mi se čini da će ovaj dio Banije postati jedno veliko lovište. Ne usudim se reći da je to nekakav smišljeni plan, ali ova moja misao nije daleko od istine.

Zašto je duhovna akademija povodom blagdana Sv. Save, ove godine održana u glinskoj mjesnoj crkvi, a ne u Hrvatskom domu?

Netko je proturio priču kako nam je zabranjeno tu svečanost održavati u Hrvatskom domu. Ne znam s koji ciljem su lansirane te glasine, ali je sigurno da su u dobroj mjeri uzbunile javnost. Kada smo pripremali taj događaj, na upravnom odboru smo odlučili da ga održimo u Crkvi Rođenja presvete Bogorodice. Za takvu odluku bilo je više razloga. Prvo, riječ je o duhovnoj akademiji, pa to nekako više pripada crkvenom prostoru, nego kino dvorani. Drugo, dvorana Hrvatskog doma prima gotovo 500 ljudi, pa bi sa stotinjak ili nešto više učesnika naše akademije, dvorana bila više nego poluprazna.

Odluka gradskog vijeća Gline o zabrani polaganja vijenaca žrtvama ustaškog masakra nedavno je izazvala pravu buru?

Mislim da čitava stvar nije dovoljno objašnjena. Naime, Vijeće je donijelo odluku da se, kada je riječ o protokolu, vijenci i svijeće mogu polagati isključivo na prostor porušene crkve Sv. Ivana Nepomuka. Mnogi su to shvatili kao zabranu polaganja vijenaca na spomenik žrtvama fašističkog terora ispred Hrvatskog doma, međutim spomenuta odluka se ne odnosi na antifašiste, Vijeće nacionalnih manjina i druge koji i dalje na tom mjestu mogu polagati vijence i paliti svijeće. Zatraženo je objašnjenje Ministarstva uprave, koje je potvrdilo da spomenuta odluka određuje prostor nekadašnje crkve isključivo za protokolarna događanja, posjete gostiju, razne obljetnice i blagdane.

Znači li to da u odnosima Grada i SKD Prosvjeta u Glini, nema problema ?

Suradnja traje već dugi niz godina i Grad podupire, koliko god može sve naše aktivnosti. Za sve naše manifestacije izlazi nam u susret, bez pogovora ili nekakvih uvjeta. Kada organiziramo likovne kolonije, ne samo da dobivamo prostor, već nam dodjeljuju na raspolaganje službeno vozilo, vozača i prevezu nam u prostor stolove i klupe.

Prošla godina bila je u znaku proslave 70. godišnjice SKD Prosvjeta. Na koji se način pododbor u Glini uključio u obilježavanje ?

SKD Prosvjeta osnovana je 18. Studenog 1944. u restoranu Kasina u Glini. Dakle, još je trajao Drugi svjetski rat. Glinski pododbor Prosvjete uključio se o cjelogodišnje obilježavanje ove značajne obljetnice. Na svečanu skupštinu, tim povodom, došao je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, što smo doživjeli kao veliku čast. Osim ovog centralnog događaja, održan je niz manifestacija, izložbi, nastupa folklornih društava i slično.

Kao dugogodišnji član SKD Prosvjeta, često ste na terenu. Da li je povratak stanovništva u ove krajeve završen ?

Što se tiče zakonskih propisa i predizbornih govora, povratak još traje. Što se tiče stvarnosti, on je davno završen. Čini mi se da državi nije naročito stalo da se ljudi vrate. To potvrđuje državnih i lokalnih vlasti prema povratnicima koji su se davno vratili. Prava teško ostvaruju. Uglavnom je riječ o ljudima starije životne dobi koji vrlo teško žive. Ceste i putevi zabačenih sela nisu nasuti, liječnici su daleko, priključci na električnu mrežu moraju se ponovo platiti, na obnovu se čeka dugo, a socijalna primanja reducirana su do krajnjih granica. Čitava sela odumiru. Ako još i ima netko tko razmišlja o povratku, zaključuje da je bolje da ne dolazi. Vijesti se brzo šire i naši izbjeglice u Srbiji i drugim državama pomno prate kako se vlast u Hrvatskoj odnosi prema povratnicima. Na prvi pogled nitko od toga nema nikakve koristi, no ipak ima netko kome odgovara pusta Banija i Kordun. Naime, sve mi se čini da će ovaj dio Banije postati jedno veliko lovište. Ne usudim se reći da je to nekakav smišljeni plan, ali ova moja misao nije daleko od istine. Vikendom iz svih krajeva Hrvatske, dolaze cijeli konvoji skupih terenaca. Divljači se ovdje nakotilo toliko da u dobroj mjeri ugrožavaju ljetinu preostalog stanovništva, a štete im uglavnom nitko ne nadoknađuje. E, ti lovci harače ovim krajevima, i sasvim sigurno odgovara im da stanovništva nema, kako bi slobodno pucali. Zato mislim da bi Banija mogla uskoro postati raj za lovce, a pakao za preostalo vremešno stanovništvo.

 

Izvor: Novosti, autor: Vladimir Jurišić

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email