Prije neki dan nam se predsjednica vratila iz Irske, gdje je išla kako bi „preslikala“ njihov model na Hrvatsku. Jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, u koju masovno odlazi mladost iz Hrvatske, koja im je postala obećana Zemlja. Ne znam da li je naša predsjednica skužila taj „model“, ali svakako je shvatila da naši tamo ne idu iz ljubavi prema mračnom i kišovitom otoku, već iz nužde i mogućnosti da prežive i nađu nekakav poticaj u životu. Ali, jedno je skužila, i to sva šokirana, kada joj je grupica naših koji su otišli „trbuhom za kruhom“ počela glasno dobacivati svakakve pogrde. To je doživjela prvi put, i to hiljade kilometara daleko od „lijepe naše“, jer se ovdje nitko ne usudi javno joj reći što misli. Na društvenim mrežama ljudi osjećaju više slobode, to im je kanal za izražavanje nezadovoljstva, ali gdje god da se pojavi, svi su razdragani i žele se slikati s njom.

Kada se vratila iz Irske, u vrijeme dok je sva pažnja bila usmjerena na propast Agrokora, predsjednica je donijela Uredbu po kojoj u svakoj prilici, kada ona smatra da je to potrebno, ima pravo nositi uniformu vrhovnog zapovjednika hrvatskih oružanih snaga, pa se već ponosno slikala kako salutira u nekakvoj bijeloj uniformi, drugačijom od one kakvu je volio nositi naš „neumrli“ i „neprežaljeni“ Franjo Tuđman. Izgleda da je to bila mornarička uniforma kojom je valjda htjela pokazati da komandira našom flotom od obadva broda.

Predsjedničina aktivnost tu nije prestala. U goste je pozvala američkog senatora Johna McCaina s kim je željela razgovarati o učvršćivanju odnosa između Hrvatske i SAD. Super! Nama su dobri odnosi s tom velikom zemljom itekako potrebni i svaka inicijativa je dobrodošla. Predsjednica je već i ranije pokretala različite inicijative, npr. kada se na nedavnom skupu evropskih predsjednika članova NATO-a u Muinchenu progurala u prvi red i uspjela rukovati s američkim potpredsjednikom. Javnosti je izjavila da su razmijenili nekoliko ključnih stvari važnih za odnose dviju zemalja, iako se svatko tko ima volju i mogućnost mogao uvjeriti da se američki potpredsjednik našao zbunjen time kako je bio zaskočen i okrenuo se na drugu stranu. Sa senatorom Arizone McCainom je drugačija stvar. Predsjednica ga je dočekala u Opatiji i razgovarala s njim, a on je zatim odletio u Dubrovnik i sastao se s premijerom Plenkovićem. Ta posjeta mogla bi imati značajan uspjeh i poruku, međutim McCaine je s američkim predsjednikom „na ratnoj nozi“ i predsjednik s njim uopće ne razgovara, tako da taj posjet izgleda kao kada bi neki od predsjednika neke od država koje žele bolje odnose s Hrvatskom pozvao Ivana Pernara i s njim razgovarao o bilaterali. Znamo kakav utjecaj ima saborski zastupnik Pernar na predsjednika Vlade i predsjednicu, bila ona u uniformi ili ne.

Iako nad Evropom vlada anticiklona, nad „lijepom našom“ nadvili su se gusti oblaci, ne oni koji donose kišu već probleme, političke i ekonomske. I tome kako se Ivica Todorić zaigrao igrajući se Monopolya, pa se preinvestirao i doveo u probleme Hrvatsku privredu i privrede susjednih zemalja sam već pisao. Međutim, izgleda da je ipak vrag odnio šalu i naš tajkun bi lako mogao ostati bez svega, pa i Kulmerovih dvora u kojima se tek zapravo razbaškario. Još uvijek se voza u Agrokorovoj limuzini koja vrijedi milion i osamsto hiljada kuna i kada se čovjek navikne na te „male“ radosti teško je preći na nešto skromnije. Helikopter za sada stoji i čeka da ga natankaju kerozinom oni koji će mu sada biti gazde. Vjerujem da će mu isto tako teško pasti i svakodnevni jutarnji ritual. Posjeta frizerskom salonu u Bauerovoj ulici u kojem je svako jutro ostavljao najmanje 100 kuna. Nedjeljom bi, doduše, ostao „raskuštran“, jer se nije dogovorio da salon otvaraju zbog njega. Ipak, kako god sve to njemu izgledalo tužno, siguran sam da se Gazda ipak dobro „potkožio“ i da u nekim stranim bankama čuva crkavicu od nekoliko miliona eura.

Za gazdu tko više i mari, ali problem je s desecima hiljada radnika koji svakog trena mogu izgubiti crkavicu koju im je veliki Gazda davao i koja više liči na milostinju nego na ozbiljnu plaću, jer zbog Todorića je već prije nekoliko godina donesen zakon o minimalnoj plaći koji iznosi 2 hiljade dvjesto kuna. Taman za golo preživljavanje.

Svi mediji su doslovce pratili do vrata zatvora Tomislava Sauchu, kojeg terete za 500 hiljada kuna koje je navodno digao za nepostojeće putne naloge. On je spektakularno završio u zatvoru, iako još nije utvrđena krivica, a veliki Gazda koji je upropastio milijarde ne može naći mira u tuđem dvorcu kojeg je protuzakonito prisvojio i na tri hiljade kvadrata mu nisu dovoljni. Vjerujem da će ga uskoro u Remetincu čekati daleko manji životni prostor, naravno ukoliko je ovo stvarno pravna država.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije P-portal portala.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email