Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović započela je potkraj prošle godine kampanju brendiranja Hrvatske. Prošlog tjedna organizirala je još jednu u nizu konferencija koje se bave temom stvaranja novog imidža Hrvatske. Oduševljena pažnjom i količinom pozitivnog marketinga koji je Hrvatska kao država dobila nevjerojatnim rezultatom nogometne reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, kada je odličnom igrom osvojila srebrnu medalju, predsjednica je u brendiranju Hrvatske uvidjela odličnu temu za revitalizaciju svoga, uglavnom dosadnog i besadržajnog predsjedničkog mandata. U nevjerojatnu moć marketinga uvjerila se kada je, zahvaljujući egzibicijama koje je izvodila na nogometnim stadionima diljem Rusije, postala planetarna zvijezda. Gotovo preko noći cijeli svijet je znao za nju, a Hrvatska je postala kratkotrajni svjetski hit.

U zemlji u kojoj se raspada gotovo sve što ovisi o politici, sunce, more i nogomet naprosto su ostale jedine teme o kojima se može pričati bez izazivanja negativnih emocija. Sve ostale teme koje bi trebale biti u fokusu jednog predsjedničkog mandata naprosto su toliko turobne da se ni na koji način ne uklapaju u stil Grabar-Kitarović koja preferira govoriti o pozitivnim stvarima i izazivati vjeru u bolju budućnost. Nije da predsjednica nije pokušala utjecati na državnu politiku, poznati su njeni sukobi s premijerom Andrejom Plenkovićem kojeg je u nekoliko navrata kritizirala zbog očajnog stanja u zemlji. No u posljednjih godinu dana takve kritike Vlade potpuno su iščezle. Umjesto okršaja s Vladom zbog katastrofalnog stanja u zemlji, masovnog iseljavanja, korupcije i lošeg životnog standarda, predsjednica je odabrala drugi put. Put bez stresa i problema s matičnom strankom, ali i put kojim nećemo riješiti niti jedan društveni problem, osim stvoriti o sebi lažnu sliku u svijetu.

Brendiranje Hrvatske pomoću sunca, mora, prekrasne obale, sportskih uspjeha i uspješnih pojedinaca ne govori ništa o tome kako većina njenih stanovnika živi. Stoga će ono pomoći samo državnim dužnosnicima koji u svijetu više neće morati slušati pitanja o teškim društvenim problemima s kojima se suočavamo, nego će u ugodnoj atmosferi ćaskati o ljepotama Dubrovnika, tisuću otoka i sportskoj superiornosti. Istovremeno, ispod površine i dalje ćemo biti zemlja na rubu propadanja, neorganizirana, prožeta korupcijom, pred slomom mirovinskog i zdravstvenog sustava.

U tom smislu, odabir predsjednice Grabar-Kitarović da ispegla sliku Hrvatske u svijetu i da odustane od aktivne borbe za istinski bolju i uređeniju zemlju priznanje je da ne vjeruje u suštinski bolju Hrvatsku i da ni sama ne vjeruje u svoje obećanje da će ona biti bogata kao Švicarska. Brendiranje ovakve Hrvatske bacanje je prašine u oči samima sebi i proziran bijeg od stvarnosti, klasičan PR-trik od kojeg građani Hrvatske neće imati koristi. U konačnici, brendiranje i stvaranje imidža ne može biti temelj politike, nego samo završna faza u kojoj se postignuti pozitivni rezultati prezentiraju svijetu. Imidž stvoren na lažnoj slici beskoristan je i često kontraproduktivan. Najbolji primjer za to su brojni strani investitori koji pohrle u Hrvatsku, ali vrlo brzo ostanu zapanjeni razinom neprofesionalnosti, sporosti i korupcije koju produciraju državne institucije.

Građani osjećaju da se iza pokušaja stvaranja brenda Hrvatske krije pokušaj političkih elita da promašaje koje su proizveli i štetu koju su prouzročili pometu pod tepih, da ovakvu Hrvatsku proglase uspješnim projektom i da preuzmu zasluge za njene pozitivne strane. No hrvatske političke elite nemaju ništa s ljepotama Hrvatske, njenim sportašima i znanstvenicima, nijedan uspjeh Hrvatske po kojem smo poznati i cijenjeni u svijetu nije rezultat sustava, nego isključivo rezultat prirodnih okolnosti, pojedinačnog talenta, vjere u sebe i teškog individualnog rada. Ni u jedan uspjeh vrijedan poštovanja nije utkano gotovo ništa od rada političke kaste iz jednostavnog razloga što sustav koji su stvorili ne može producirati uspjeh, već isključivo nesposobnost, korupciju i neuspjeh. Svi sustavi koji direktno ovise o onom političkom doživljavaju kolaps i najjači su negativni brend Hrvatske.

Hrvatska će vrijediti kao brend samo onda kada je i njeni građani koji žive u njoj budu doživljavali kao brend vrijedan promocije. Sve dok politički sustav uništava svaku mogućnost održivog i smislenog života, svaka promocija Hrvatske kao uspješne države obična je laž koju treba sustavno prokazivati jer od te laži koristi ima samo elita, dok je za građane i dalje rezerviran sustav koji ne zaslužuju, sustav koji proizvodi očaj i masovno iseljavanje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email