Na press-konferenciji održanoj u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, ministar Vladan Vukosavljević i redatelj Emir Kusturica najavili su snimanje filma o logoru u Jasenovcu i „genocidu nad srpskim narodom u Nezavisnoj državi Hrvatskoj“. Konferencija je simbolično održana 10. aprila na dan proglašenja NDH te uoči godišnjice proboja logoraša iz logora Jasenovac.

Ministar Vukosavljević naglasio je kako srpska kinematografija nije snimila niti jedan film o genocidu nad srpskim narodom u NDH te je pozvao i druge autore da se ugledaju na umjetnike kinematografija u kojima je stradanje bio značajan motiv.

„Tema genocida u NDH je rizik za svakog autora, reč je o velikoj neispričanoj i bolnoj temi. Mi smo uspeli da postignemo načelni dogovor da se Emir Kusturica pozabavi tom temom, da pokuša sa saradnicima, koje sam izabere, da napiše scenario, da taj scenario pogledamo zajednički i da onda u godinama koje su ispred nas, uz napore Ministarstva kulture i njegove, pokušamo da porodimo još jedan značajan projekat u oblasti filma“, izjavio je ministar Vukosavljević.

Kusturica je istaknuo da tek treba da se napravi sinopsis filma. Iako još nije otkrio s kojim će scenaristom surađivati, naglasio je kako ne želi da film bude ispunjen krvlju i ubijanjem.

„Ovde postoji jedna divna ideja da se napravi priča kako je neko spasavao decu, a taj neko je Ličanka austrijskog državljanstva, a deca su uglavnom srpska, ali i jevrejska i romska”, naveo je Kusturica. Budući da ova ideja filma neodoljivo podsjeća na životnu priču Dijane Budisavljević, humanitarke austrijskog porijekla koja je spasila hiljade djece iz ustaških logora u NDH, ministar je naglasio da Dijana Budisavljević „može da bude konkretna istorijska ličnost, ali i inspiracija, predložak za jednu umetničku parabolu ili metaforu“.

U Srbiji se trenutno snima film „Dara“ redatelja Predraga Antonijevića i scenaristice Nataše Drakulić, koji će, također, donijeti priču o ustaškim zločinima u Jasenovcu, a u Hrvatskoj se iščekuje igrano-dokumentarni film Dane Budisavljević o hrabrim pothvatima Dijane Budisavljević i spašavanju djece iz logora. No bez obzira na ova dva filma i sličnu tematiku, neupitno je da će Kusturica snimiti jedinstven film. A u kojem će smjeru ova tema odvesti ovog kontroverznog, ali i jednog od najboljih redatelja na ovim prostorima, moći ćemo vidjeti, prema predviđanjima, do 2021. godine.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email