Prenosimo razgovor s Miomirom Jeremićem, predsjednikom Zajednice Srba u Istri.

Otkad djeluje Zajednica Srba u Istri i koje su njene aktivnosti?
Zajednica je osnovana 1997., a tri godine kasnije dobila je prostorije od grada Pule gde joj je i sedište, s ograncima u Vodnjanu, Rovinju i Umagu, dok su se ogranci u Raši i Labinu osamostalili 2011. godine, dobivši među prvima u Istri svoje prostorije za rad. Otvoreni smo građanima svih nacionalnosti, a prema programu rada, organizujemo brojne aktivnosti, od kulturnih i folklornih do sportskih. Tradicionalno organizujemo Srpsku novu godinu po hotelima, a goste zabavljaju pevači i muzičari iz Srbije, među ostalima i Miroslav Ilić, Boro Drljača, Lepa Lukić, Vera Matović i drugi. Na našu slavu Svetog Savu, u prostorijama se okupi velik broj gostiju, a na Veliku Gospojinu organizujemo izlet u manastir Gomirje.

Trudimo se da prezentacijom kulturnih sadržaja, ali i gastro-ponudom privučemo što više mladih, ali i pripadnika srpske manjine na naše manifestacije. Registrovanih članova ima 1411 iz cele Istre, još od vremena kad je za članove viziranje pasoša u ambasadi Srbije bilo besplatno. Sada imamo 250 aktivnih članova u pomenutim mestima, većinom starijih, iako imamo ekipu mladih u malom nogometu, a ranije i folklor. Nastojimo da u rad Zajednice privučemo mlade i više intelektualaca kako bi njen rad bio još kvalitetniji. Problem je i što se u Istri, Srbima po popisu iz 2011. izjasnilo 7.500 ljudi, dok je neopredeljenih skoro tri puta više.

Kad su se počeli održavati Dani srpske kulture?
Od 2009. Zajednica organizuje Dane srpske kulture u Istri u Puli i drugim mestima u istri. Do sada su nam gosti i izvođači programa bili iz Beograda, Čačka, Kruševca, dva puta iz Kraljeva, a želimo da se kroz kulturu i turizam povežemo sa što više gradova Srbije.
Ove godine gost-učesnik bio je Zlatiborski kraj preko Turističke organizacije Zlatibor iz opštine Čajetina, KUD-ova i predstavnika Sirogojna svjetski poznatog po vunenim predmetima. Izazvali su interes domaćih ljudi i turista, a dogovorili smo se da u decembru kad budu Dani maslinovog ulja, dođu u Vodnjan da predstave pršut i kajmak.

Kakvu imate podršku lokalne samouprave i kakva je suradnja sa srpskim organizacijama i Srbijom?
Projekte financiraju Istarska županija, kao i gradovi. Ove nam je godine prvi puta suorganizator Savet za nacionalne manjine, a preko Evropskog parlamenta pomogao nam je i bivši Župan, a sadašnji poslanik Ivan Jakovčić. Pomaže i SNV s kojim imamo dobru saradnju, kao i Ministarstvo kulture RS. Ove godine nije se uključila kancelarija za dijasporu, a zbog zakonske regulative ove godine je izostala pomoć županije za Dane. Suradnja sa lokalnom samoupravom i manjinskim udruženjima je izuzetno dobra jer su Pula i Istra multietničke, pa imamo podršku od početka, iako se sredstva smanjuju zbog štednje.
Dobru saradnju imamo sa crkvenom opštinom SPC-a u Puli i s pododborom “Prosvjete” iz Umaga s kojima smo tri godine organizujemo Dane kulture. Sarađujemo s manjinskim većima Poreča, Umaga i Rovinja. Zadovoljni smo suradnjom s konzulatom Srbije u Rijeci i ambasadom u Zagrebu koji rešavaju problema građana s dokumentima i pomažu oko manifestacija. Jedini je problem što županijski i pulski VSNM ne bi trebali oduzimati udrugama projekte iz kulture, već se baviti pravnom pomoći i stambenim problemima građana i nastojati da Srbi budu predstavljeni u medijima redovno, a ne sporadično.

Koliko je Zajednica most između Hrvatske i Srbije?
Jedan od ciljeva Zajednice je suradnja i povezivanje Srba u Istri s maticom od samih početaka. U vreme kad u Hrvatsku nije dolazio niko od umetnika iz Srbije, 2000. godine, KUD “Stari Dušanovac” s Voždovca održao je predstavu u Istarskom kazalištu pred 700 gledalaca, a gledaoci su plakali od radosti. Organizujemo izlete, pa smo obišli manastire Strudenicu i Žiču, Beograd, druge gradove i mesta. Lane smo posetili Bijelo Brdo kod Dalja jer su oni 2013. u Vodnjanu i Umagu za Dane kulture pripremili preko 500 porcija fiš paprikaša i ribe. Najbitnije je da smo svih ovih godina ostvarili povezanost s brojnim sredinama u Srbiji, ali i mnoge lične prijateljske odnose.

 

Izvor: Novosti, autor: Nenad Jovanović

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email